Românii pot revoluţiona medicina cu ajutorul telocitelor

(photos.com)

Congresul Internaţional care are ca temă Regenerarea Organelor, care are loc la Bucureşti, a adus pe agenda medicală adevărate '”revoluţii” în tratarea inimii după un infarct, cercetătorii români anunţând că au făcut primele transplanturi de telocite, operaţia fiind realizată pe animale de laborator cărora medicii le-au provocat mai întâi un infarct.

Detalii despre acesta intervenţie au fost prezentate în prima zi a Congresului Internaţional pentru Regenerarea Organelor, care reuneşte cea de-a şasea conferinţă a Asociaţiei Internaţionale de Neurorestauratologie şi cea de-a zecea conferinţă a Colegiului Global de Neuroprotecţie şi Neuroregenerare. Potrivit medicilor, aceasta este doar o primă etapă dintr-o cercetare pe termen lung care poate duce către un rezultat mult aşteptat, respectiv refacerea muşchiul inimii afectat de infarct, scopul final fiind aplicarea acestei terapii celulare în viitor şi la oameni.

Cercetarea de la Institutul "Victor Babeş" a fost făcută pe un lot de şobolani. După ce le-a fost provocat chirurgical un infarct, fiecăruia i-a fost injectată o suspensie de telocite direct în inimă.

Academicianul Laurenţiu M. Popescu, cel care a descoperit acum trei ani telocitele, a spus că, după ce le-a injectat, a urmărit evoluţia. "Se injectează un milion de telocite luate din cultură artificială în zona periferică de infarct. Mai apoi s-a observat la microscop că aceste celule cu prelungiri extrem de lungi, asemănătoare neuronilor, la anumite intervale de timp sunt prezente în zona bolnavă din inimă", a precizat academicianul.

Cătălin Manole, cercetător la Institutul "Victor Babeş", a spus că este o primă etapă care le dă speranţe cercetătorilor români că aceste celule nu migrează în organism şi pot ajuta la refacerea structurilor celulare. "Aşa că, în următoarea etapă, cercetătorii vor să demonstreze că telocitele administrate împreună cu celulele stem pot ameliora funcţia şi dimensiunea zonei cardiace afectate. Telocitele se găsesc în mod normal în organism în inimă, tubul digestiv, plămân, uter, trompa uterină, pancreas, glanda mamară şi placentă", a precizat Cătălin Manole.

Medicul a mai spus că este pentru prima dată când potenţialul imens al telocitelor de a regenera ţesuturi bolnave a fost dovedit experimental în România, la trei ani de la descoperire. "Realist vorbind, mai avem de aşteptat ani buni până când telocitele vor vindeca oameni. În viitor, în afară de refacerea inimilor bolnave, telocitele ar putea fi folosite în atenuarea bolilor de piele, precum şi în refacerea după un accident vascular cerebral", a explicat medicul.

Congresul are loc în Bucureşti, fiind organizat de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii.