Românii din Londra strânşi de cu noapte la vot: Sperăm că de data aceasta o să se facă un pic de dreptate

Români strânşi în faţa consulatului din Londra în noaptea de 15 spre 16 noiembrie 2014.
Români strânşi în faţa consulatului din Londra în noaptea de 15 spre 16 noiembrie 2014. (Robert Willy Toperter)

Românii din Londra s-au mobilizat din cursul nopţii pentru a vota. Având în vedere experienţa tristă de la primului tur de scrutin, când au stat ore în şir la cozi infernale, oamenii s-au aşezat de cu noapte la cozi.

La ora 23.30, la Consulat erau strânse în jur de 14 persoane iar la ora 1:30 în stradă aşteptau 26 de oameni.

În marea lor majoritate, tinerii care îşi doresc o schimbare în ţara de unde au plecat (şi nu de prea bine ce le-a fost), alegătorii strânşi în faţa Consulatului declară că doresc să-şi exercite drepturile şi responsabilităţile de români, pentru care părinţii lor şi-au dat sângele în 89 şi care le-au fost luate pe 2 noiembrie.

Tânărul Bogan Tofan relatează că cei tineri au venit la consulat de cu noapte pentru că ei pot rezista să stea mult în picioare şi astfel duminică dimineaţa va fi mai mult loc pentru cei bătrâni, copii, gravide sau cu dizabilităţi.

Redăm câteva dintre răspunsurilor celor care în miez de noapte aşteptau în faţa Consulatului român la întrebarea: Ce te-a motivat să vii astăzi aici?

Ionuţ Ceafar: Vrem să votăm pur si simplu, vrem să ne exercităm drepturile de român. Drepturile şi responsabilităţile în acelaşi timp (...) Vrem să evităm ceea ce s-a întâmplat în primul tur. Au fost oameni care au stat 7-8 ore la coadă şi nu au reuşit să voteze. Noi am venit aici de la 11, ca să ne asigurăm că putem să votăm.

Cezar Garabeteanu: Totul! Vrem să fim alături de cei din ţară, că poate şi nouă, cei tineri din diaspora, ne-a ajuns de condiţiile mizere din România, şi dacă tot am văzut susţinerea celor de acasă, am hotărât şi noi să facem ceva aici!

Zoiţoiu Filuţa: Am certitudinea că votul meu contează pentru schimbarea viitorului României. E foarte important, unitatea dă forţă şi fiecare vot contează, mai ales că este ultimul tren pentru România, pentru ţara noastră, şi dacă-l pierdem suntem ruinaţi noi, copiii noştri şi copiii copiilor noştri.

Ciprian Barlibaşa: În primul rând am văzut multe videoclipuri din România, din Cluj, Braşov, şi dacă ei au putut să iasă în stradă putem şi noi şi cred că acesta este principalul motiv. Ei au ieşit pentru noi şi acum şi noi trebuie să ieşim pentru ei.

"Sperăm că de data aceasta o să se facă un pic de dreptate. După 20 ani şi de democraţie am ajuns să fim mai rău decât de pe vremea comuniştilor" declară Tofan Bogdan la întrebarea "Ce crezi că se va schimba cu acest vot?"

Bogdan este unul dintre cei care nu au reuşit să voteze la primul tur de scrutin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne