Românii din diaspora s-au întâlnit la Mangalia

Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni
Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni (Epoch Times România)

Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, organizează la Mangalia, în perioada 5-11 august, în cadrul Programului „Diaspora Estival 2013„, prima parte a acestei reuniuni – „Săptămâna Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti„.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Mangalia, Doru Colgiu, evenimentul, ce reuneşte peste 200 de participanţi din Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi Ungaria este găzduit în sala de conferinţe a Hotelului President şi la sediul Cercului Militar. La „Săptămâna Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti„ participă profesori şi studenţi din cadrul comunităţilor istorice de români din statele vecine, ce vor lua parte la seminarii şi dezbateri susţinute de personalităţi marcante ale culturii româneşti, pe teme de educaţie, cultură şi spiritualitate, a precizat purtătorul de cuvânt. Cele şapte zile ale evenimentului vor fi dedicate limbii române, istoriei şi civilizaţiei româneşti, geografiei ţării, artei, cărţii şi spiritualităţii româneşti.

Printre personalităţile invitate la deschiderea evenimentului se numără: Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni, europarlamentarul Ramona Mănescu, actorul Mircea Diaconu, Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia, Lilian Zamfiroiu, preşedintele Institutului Cultural Român, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prof. univ. dr. Dumitru Miron, decanul Facultăţii de Relaţii Internaţionale. Conform programului manifestării, pe parcursul întregii săptămâni, sunt organizate dezbateri şi conferinţe zilnice, o lansare de carte şi o excursie la siturile arheologice din judeţul Constanţa. Întregul eveniment are ca scop consolidarea identităţii naţionale a românilor din jurul graniţelor ţării.

Cea de a doua parte a programului Diaspora Estival 2013 este reprezentată de „Săptămâna mediului asociativ românesc„, ce va fi organizată de DPRRP începând cu 19 august. Acest eveniment este dedicat organizaţiilor româneşti din afara ţării: asociaţii ale românilor, mass-media românească, oameni de afaceri români cu rezidenţa în străinătate. De asemenea, vor fi organizate seminarii pe teme de interes precum accesarea de fonduri europene, drepturile românilor care muncesc în străinătate, turismul românesc, măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri românesc din străinătate, soluţii de a-i atrage pe românii din străinătate să investească în ţara noastră.