România, una dintre ţările unde se fac presiuni politice asupra presei

Reprezentanţii FAIR MediaSind au solicitat sprijinul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor pentru a protesta la instituţiile europene împotriva intenţiei Guvernului român de a diviza sectorul Cultură şi Mass-Media.
Patrick Pennickx
Patrick Pennickx

Bucureştiul a găzduit în perioada 18-19 mai 2017 Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor. Găzduit de Fair-MediaSind, evenimentul a avut ca temă principală de dezbatere ''Jurnalişti sub presiune'' şi s-a bucurat de participarea reprezentanţilor a peste 320.000 de jurnalişti afiliaţi.

La dezbateri a luat parte şi reprezentantul Consiliului Europei Patrick Penninckx, acesta susţinând că România este una dintre ţările unde se fac presiuni politice asupra presei.

Având în vedere situaţia cu care se confruntă presa atât în România cât şi în alte state din jur, forumul celei mai mari organizaţii a jurnaliştilor europeni a adoptat mai multe moţiuni şi declaraţii menite să condamne şi să descurajeze presiunile politice asupra jurnaliştilor din mai multe ţări ale continentului nostru, se precizează în comunicatul de presă remis de Fair-MediaSind redacţiei Epoch Times.

Potrivit sursei citate, un caz special, asupra căruia toţi participanţii au insistat, a fost acela al celor 152 de jurnalişti turci aflaţi în închisoare.

Având în vedere problemele cu care se confruntă jurnaliştii români, la propunerea Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, delegaţii prezenţi au votat cu unanimitate următoarea Declaraţie:

"Federaţia Europeană a jurnaliştilor susţine eforturile membrului afiliat din România, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind pentru:

Deblocarea dialogului social în mass-media, menţinerea actualului sector Cultură şi Mass-Media, negocierea unui contract colectiv de muncă pentru toţi angajaţii şi freelancerii acestui sector.

Modificarea în regim de urgenţă a Legii de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune pentru revenirea la statutul de instituţie publică, nu de stat, precum şi pentru depolitizarea conducerilor acestor instituţii.

Acordarea de facilităţi fiscale industriei de media identice cu cele din cele din uniunea europeană, precum şi măsuri pentru protecţia freelancerilor."

De asemenea, reprezentanţii FAIR MediaSind au solicitat sprijinul FEJ pentru a protesta la instituţiile europene împotriva intenţiei Guvernului român de a diviza sectorul Cultură şi Mass-Media în mai multe sectoare, ceea ce va crea mari disfuncţionalităţi şi va bloca orice negociere colectivă pentru drepturile salariaţilor din acest domeniu.