România, trimisă în faţa Curţii de Justiţie a UE. Penalităţi de peste 42.000 de euro pe zi

Comisia Europeană
Comisia Europeană (Facebook)

Alături de Bulgaria, Luxemburg şi Spania, ţara noastră va fi trimisă în faţa Curţii de Justiţie a UE de către Comisia Europeană, pe motiv că nu a notificat transpunerea integrală în legislaţia naţională a normelor UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor, a drepturilor conexe şi acordarea de licenţe multiteritoriale.

Potrivit Mediafax, Comisia Europeană arată că cele 4 ţări nu au notificat, până la 10 aprilie 2016, conform prevederilor Directive privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor, "transpunerea integrală în legislaţia naţională a normelor UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe şi acordarea de licenţe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piaţa internă".

În consecinţă, Comisia solicită CJUE să impună sancţiuni financiare celor 4 state membre, după cum urmează:

- România - 42.377,60 euro pe zi

- Bulgaria - 19.121,60 euro pe zi

- Luxemburg - 12.920,00 euro pe zi

- Spania - 123.928,64 euro pe zi

În mai 2016 au fost declanşate proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de către aceste ţări. Până în prezent, aceste state membre nu au notificat Comisia privind adoptarea măsurilor necesare pentru transpunerea directivei în dreptul naţional, se mai afirmă în comunicatul instituţiei europene, mai arată sursa citată