România trebuie să returneze UE sute de milioane de euro, pentru cinci programe operaţionale

(photos.com)

Printr-un comunicat difuzat luni, Ministerul Afacerilor Europene anunţă că României îi vor fi aplicate de Comisia Europeană corecţii financiare definitive pentru cinci programe operaţionale. Mai exact, este vorba despre returnarea a sute de milioane de euro.

Astfel, potrivit comunicatului MAEur, urmează ca "în curând" să înceapă procesul de conciliere între Comisia Europeană (CE) şi partea română - cu privire la corecţiile financiare definitive care vor fi aplicate sumelor decontate de la 1 ianuarie 2007 până în octombrie 2011 în cadrul celor patru programe pentru care s-au întrerupt plăţile la începutul lunii iulie de către Comisia Europeană - Programul Operaţional Sectorial Transport (POS-T), Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) şi Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu).

Totodată, pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), CE a propus o corecţie definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul UE către bugetul naţional.

De asemenea, CE a anunţat că va reduce, prin corecţii financiare, din fondurile puse la dispoziţia României pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport şi competitivitate, din cauza unor neregularităţi identificate în zona achiziţiilor publice.

"În urma analizei, Comisia Europeană a găsit o serie de neregularităţi de sistem legate de zona achiziţiilor publice şi va aplica anumite corecţii financiare. Aceste corecţii, care pot reprezenta câteva procente din fondurile alocate, vor fi negociate cu partea română pentru fiecare program în parte", se precizează în comunicat.

Audit pentru POSDRU 2007-2012

Toate corecţiile ar urma să fie impuse "din cauza prolemelor majore identificate în efectuarea achiziţiilor publice" în perioada 1 ianuarie 2007 – octombrie 2011.

"Pe de altă parte, legat de POSDRU, Comisia Europeană a efectuat un audit vizând intervalul 1 ianuarie 2007 – aprilie 2012, pe baza căruia consideră că sistemul de management şi control a funcţionat necorespunzător. "Din acest motiv, s-a declanşat procedura de pre-suspendare a programului şi s-a propus o corecţie definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene către bugetul naţional. Executivul întreprinde la ora actuală acţiuni importante pentru implementarea măsurilor necesare pentru a corecta disfuncţionalităţile şi a asigura funcţionarea optimă a sistemului", mai precizează comunicatul MAEur.

Per total, potrivit datelor statistice oficiale ale MAEur, la data de 31, august rata de absorbţie pentru cele şapte programe operaţionale era la nivelul de 9,69%, însemnând fonduri rambursate de 1,861 miliarde de euro, dintr-un total de 19 miliarde de euro pus la dispoziţie României în exerciţiul bugetar european 2007-2014.