România şi Italia trebuie să ia măsuri urgente împotriva epidemiei de rujeolă

României şi Italiei li s-a cerut să ia măsuri urgente pentru a stopa creşterea numărului de cazuri de rujeolă.
(Captură Foto)

În România, în perioada august 2016 – ianuarie 2017, au fost raportate 1.532 de cazuri de rujeolă, comparativ cu 463 în cele şase luni anterioare, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În Italia numărul cazurilor de rujeolă a crescut în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017, iar de atunci nu au mai fost publicate noi date referitoare la numărul cazurilor.

“Le solicit tuturor ţările endemice să ia măsuri urgente pentru a opri transmiterea rujeolei pe teritoriul lor, şi toate ţările care au realizat acest lucru să rămână în gardă şi să menţină un nivel ridicat al imunizării”, a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa, adăugând că “Împreună trebuie să ne asigurăm că progresul realizat cu greu în direcţia eliminării regionale [a rujeolei] nu este pierdut.

“Luând în considerare progresul constant în vederea eliminării [rujeolei] înregistrat în ultimii doi ani, este îngrijorător faptul că numărul cazurilor de rujeolă creşte în Europa.

“Modul de a călători din prezent face ca nicio persoană sau ţară să nu fie în afara [pericolului de infectare cu] virusul rujeolei. Vor apărea în continuare focare în Europa, precum şi în alte părţi ale lumii, până când fiecare ţară atinge nivelul de imunizare necesar pentru a-şi proteja întreaga populaţie”, a mai susţinut ea.

Atât România, cât şi Italia, au rate de imunizare aflate sub nivelul de 95%, considerat de OMS ca fiind necesar pentru a proteja populaţia împotriva apariţiei unor noi focare epidemice.

În plus, Europa este un lider mondial în ceea ce priveşte lipsa încrederii cetăţenilor în vaccinuri.

În Franţa, 40% dintre respondenţii la un sondaj realizat în 2016 de către Vaccine Confidence Project au declarat că ei nu cred că vaccinurile sunt sigure, în timp ce aproximativ 1 din 5 persoane intervievate în Italia şi România au declarat că nu au încredere în vaccinuri.

Vaccinul pentru rujeolă a fost inventat în anii 1960 iar până în anii 1980 s-a folosit pe scară largă.

Dar, după decenii, rujeola încă persistă. America de Nord şi Sud au fost declarate zone eradicate în septembrie 2016, dar OMS a amânat atingerea obiectivului eradicării rujeolei pentru alte regiuni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință