România şi Italia trebuie să ia măsuri urgente împotriva epidemiei de rujeolă

României şi Italiei li s-a cerut să ia măsuri urgente pentru a stopa creşterea numărului de cazuri de rujeolă.
(Captură Foto)

În România, în perioada august 2016 – ianuarie 2017, au fost raportate 1.532 de cazuri de rujeolă, comparativ cu 463 în cele şase luni anterioare, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În Italia numărul cazurilor de rujeolă a crescut în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017, iar de atunci nu au mai fost publicate noi date referitoare la numărul cazurilor.

“Le solicit tuturor ţările endemice să ia măsuri urgente pentru a opri transmiterea rujeolei pe teritoriul lor, şi toate ţările care au realizat acest lucru să rămână în gardă şi să menţină un nivel ridicat al imunizării”, a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa, adăugând că “Împreună trebuie să ne asigurăm că progresul realizat cu greu în direcţia eliminării regionale [a rujeolei] nu este pierdut.

“Luând în considerare progresul constant în vederea eliminării [rujeolei] înregistrat în ultimii doi ani, este îngrijorător faptul că numărul cazurilor de rujeolă creşte în Europa.

“Modul de a călători din prezent face ca nicio persoană sau ţară să nu fie în afara [pericolului de infectare cu] virusul rujeolei. Vor apărea în continuare focare în Europa, precum şi în alte părţi ale lumii, până când fiecare ţară atinge nivelul de imunizare necesar pentru a-şi proteja întreaga populaţie”, a mai susţinut ea.

Atât România, cât şi Italia, au rate de imunizare aflate sub nivelul de 95%, considerat de OMS ca fiind necesar pentru a proteja populaţia împotriva apariţiei unor noi focare epidemice.

În plus, Europa este un lider mondial în ceea ce priveşte lipsa încrederii cetăţenilor în vaccinuri.

În Franţa, 40% dintre respondenţii la un sondaj realizat în 2016 de către Vaccine Confidence Project au declarat că ei nu cred că vaccinurile sunt sigure, în timp ce aproximativ 1 din 5 persoane intervievate în Italia şi România au declarat că nu au încredere în vaccinuri.

Vaccinul pentru rujeolă a fost inventat în anii 1960 iar până în anii 1980 s-a folosit pe scară largă.

Dar, după decenii, rujeola încă persistă. America de Nord şi Sud au fost declarate zone eradicate în septembrie 2016, dar OMS a amânat atingerea obiectivului eradicării rujeolei pentru alte regiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură