România preia oficial preşedinţia rotativă a UE. Înalt oficialii UE, la Ateneu / Protestatarii sunt şi ei prezenţi

Preşedintele PE Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker sunt prezenţi joi seara la Ateneul român. La fel şi protestatarii din Piaţa Victoriei şi, în genere, cetăţenii revoltaţi de politica şi retorica cu virulente accente anti-UE practicată de PSD.
România preia oficial preşedinţia rotativă a UE
România preia oficial preşedinţia rotativă a UE (presidency.ro)

UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă a susţinut următorul discurs la ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul UE:

"Am deosebita onoare şi bucuria de a ura astăzi invitaţilor noştri bun venit la Bucureşti! Vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră în cadrul acestui eveniment, în care marcăm un moment important pentru România: lansarea Preşedinţiei Consiliul Uniunii Europene.

Pentru mine, este un moment încărcat de emoţie, pentru că astăzi, în această situaţie cu totul specială pentru ţara mea, am onoarea de a vorbi în numele concetăţenilor mei. Am onoarea de a vorbi în numele României, care, timp de 6 luni, va sta cu demnitate la masa la care se iau decizii importante ale Uniunii Europene.

Astăzi, românii se bucură de Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, ocupă locul meritat în Europa, locul în care să primească acelaşi respect, aceleaşi drepturi şi aceleaşi beneficii de care se bucură toţi cetăţenii europeni.

Cu acest gând voi reprezenta ţara mea şi pe concetăţenii mei în următoarele 6 luni. România va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene.

Văd că, astăzi, se află aici o parte dintre arhitecţii integrării noastre europene, o parte dintre cei care au contribuit la însuşirea de către România a valorilor şi acquis-ului comunitar. Le mulţumesc cu sinceritate şi cu respect pentru contribuţia lor.

Privind în urmă, cred că cel mai important pas al integrării noastre a fost atunci când poporul român a adoptat, prin referendum, actuala Constituţie a României. Aceea este linia de start de la care a început cu adevărat integrarea noastră. Atunci a avut loc actul de voinţă al poporului român de a se alinia şi de a-şi însuşi valorile şi principiile Uniunii Europene. Constituţia adoptată atunci şi care guvernează astăzi statul de drept din România este garanţia cea mai puternică că ţara noastră a pornit pe drumul ireversibil al integrării europene.

Constituţia este reperul nostru european cel mai important, pentru că ea a fost elaborată în acord cu partenerii noştri europeni şi a reprezentat linia de start în procesul de integrare euro-atlantică.

Astăzi, putem spune cu toată convingerea că ceea ce este european este şi constituţional, iar, în egală măsură, ceea ce este constituţional este în deplin acord cu valorile şi principiile europene.

Această Constituţie ne spune astăzi, în momentul preluării preşedinţiei rotative, că Guvernul României are datoria de a gestiona dosarele europene pe perioada preşedinţiei.

Ca prim-ministru al României, îmi asum cu onoare şi demnitate această înaltă responsabilitate în faţa Europei şi a celor peste 500 de milioane de cetăţeni europeni.

Vom demonstra că România şi-a câştigat pe deplin rolul şi poziţia de stat membru, cu drepturi depline, al Uniunii Europene.

Vom demonstra că România merită respectul comunităţii europene şi statutul de partener egal în marea construcţie europeană.

Vom demonstra că România este pe deplin pregătită să stea cu fruntea sus, în rând cu toate celelalte state membre.

Şi vom arăta că România este bine pregătită să gestioneze dosarele importante aflate pe agenda europeană şi să fie un mediator imparţial, care poate genera consens în plan european.

Le transmit, deci, tuturor românilor şi partenerilor noştri europeni acelaşi mesaj: „Îndrăzniţi să credeţi în România! Îndrăzniţi să credeţi în capacitatea României de a conduce cu cinste şi onoare Consiliul Uniunii Europene!”

Astăzi, mai mult ca niciodată, putem demonstra că poporul român este un popor cu adevărat european, ataşat de valorile şi aspiraţiile din spaţiul comunitar.

Şi vreau să le spun partenerilor noştri că românii au fost, sunt şi vor rămâne un popor proeuropean. Nu ne-am schimbat cu nimic opţiunea noastră proeuropeană şi nu văd niciun motiv să ne-o schimbăm în viitor.

Dimpotrivă, ne dorim să participăm activ la deciziile majore ale Uniunii şi iată că, astăzi, începem să o facem!

Ne dorim să fim parteneri egali şi respectaţi în Uniunea Europeană şi iată că, astăzi, România se aşază la masa la care se discută şi se decide viitorul Uniunii!

Ne dorim ca România, alături de toate celelalte state europene, să se bucure de aceleaşi beneficii pe care le oferă acest grandios proiect al unei Europe puternice şi unite şi iată că, astăzi, preşedinţia României la Consiliul Uniunii începe sub semnul întăririi coeziunii dintre statele membre!

Coeziunea şi unitatea reprezintă viziunea noastră la conducerea Uniunii!

Vă garantez că miniştrii guvernului pe care îl conduc vor gestiona cu toată seriozitatea dosarele vitale pentru prezentul şi viitorul Uniunii Europene.

Suntem, totodată, conştienţi de provocările pe care le avem în faţă. Nu le minimalizăm, dar nici nu le exagerăm. Le vom trata cu aceeaşi seriozitate şi le vom răspunde cu realism şi determinare.

Doamnelor şi domnilor,

Mă adresez dumneavoastră, astăzi, ca prim-ministru al unui stat pentru care aderarea la Uniunea Europeană a reprezentat împlinirea unei aspiraţii naţionale. Sistemul democratic, dezvoltarea economică şi siguranţa de care se bucură astăzi România sunt rezultatele tangibile ale acestui parcurs. Calea europeană a fost şi rămâne alegerea noastră, iar în acelaşi timp suntem pe deplin conştienţi de caracterul ireversibil al drumului pe care am pornit. Viitorul nostru se află mereu în faţă, nu în spate! Deci, mergem înainte pe calea europeană pe care am pornit!

În acelaşi timp, însă, nu trebuie să uităm niciodată de unde am plecat. Este un imperativ valabil pentru toate statele membre ale Uniunii. Să ne amintim cu toţii idealurile, principiile şi valorile pe care s-a clădit proiectul european. Am pornit de la convingerea că, împreună, vom fi cu adevărat mai puternici pe plan mondial şi că interesele naţionale vor fi împlinite într-o mai mare măsură în cadrul Uniunii decât în afara ei.

Dacă vrem ca Uniunea să meargă înainte, atunci trebuie să mergem cu toţii înainte. Nimeni nu poate fi lăsat în urmă.

Dacă vrem ca Uniunea să fie mai puternică, atunci toate statele membre trebuie să fie puternice, iar cei mai slabi trebuie ajutaţi să devină mai puternici.

Iar dacă vrem ca Uniunea să fie respectată pe plan internaţional, atunci trebuie ca, în primul rând, noi să ne respectăm între noi şi să realizăm că fiecare stat membru are o contribuţie certă la valoarea întregii Uniuni.

Şi nu suntem deloc puţini cei care ne dorim o Europă mai unită. Preşedintele Comisiei Europene, domnul Jean Claude Juncker, spunea în Carta Albă privind Viitorul Uniunii că: „pe măsură ce stabilim încotro vrem să ne îndreptăm, trebuie mereu să ne amintim că momentele în care Europa a fost în cea mai bună formă au fost cele în care am dat dovadă de unitate, de curaj şi de convingerea că putem avea un viitor împreună.”

Acesta este şi motivul nostru pentru care ne propunem ca, în mandatul preşedinţiei noastre, Uniunea să meargă în acelaşi ritm şi cu aceeaşi cadenţă. Şi vom susţine, în primul rând, acele decizii care se vor afla deasupra diferenţelor politice, deasupra varietăţii naţionale, deasupra diferenţelor de dezvoltare şi care pot contribui astfel la întărirea coeziunii între statele membre.

Vom promova ceea ce ne uneşte şi vom restrânge ceea ce ne desparte.

Îmi doresc cu sinceritate ca, după mandatul nostru la Preşedinţia Consiliului, Uniunea Europeană să fie mai solidă, mai unită şi mai solidară.

Acesta este spiritul Uniunii Europene. Aceasta este viziunea pe care o va urma România în cele 6 luni în care va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

În final, mulţumesc încă o dată Consiliului European, Consiliului Uniunii Europene, Comisiei Europene, Parlamentului European şi celorlalte preşedinţii rotative pentru colaborarea fructuoasă care ne-a permis să ne pregătim corespunzător pentru acest moment. Am convingerea că unirea face puterea şi vă adresez invitaţia de a continua să lucrăm împreună pentru o preşedinţie de succes a României la Consiliul Uniunii Europene.

Vă mulţumesc!"

* * *

UPDATE: Deşi criticat puternic în ultima perioadă de către unii dintre reprezentanţii coaliţiei la putere, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a vorbit laudativ despre ţara noastră.

"Muzicienii voştri, pictorii, poeţii se numără printre cei mai mari intelectuali ai continentului nostru Admir viaţa voastră intelectuală şi culturală, care a rămas tot timpul puternică Până acum, rămân mândru că am semnat tratatul de aderare a României A fost un drum dificil şi adeseori exigent.

Trebuie să salutăm extraordinara performanţă a României, care a rămas ataşată valorilor noastre comune, pe care trebuie să le respectăm în fiecare clipă UE e formată din compromisuri, dar când e vorba de drepturile oamenilor, de statul de drept, de lupta împotriva corupţiei nu sunt posibile compromisuri UE nu ar fi completă fără România şi locul natural al României e şi în zona Schengen România preia preşedinţia UE într-un moment crucial Vom deschide un nou capital, la Sibiu vom trebui să oferim o veritabilă perspectivă pentru viitor tuturor cetăţenilor europeni Contez pe energia şi unitatea întregii naţiuni române pentru a putea decide ce trebuie să facem şi ce vom putea face în următoarele luni." a declarat Juncker, citat de Hotnews.

* * *

UPDATE: Prezent la Ateneul Român la ceremonia care a marcat preluarea de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a fost aplaudat la scenă deschisă pentru discursul său în limba română. În alocuţiunea sa, oficialul UE s-a exprimat laudativ la adresa naţiunii române şi a lansat un apel la toţi românii "să apere, în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia."

"Aş vrea să fac un apel la toţi românii, să apere, în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia. Să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, şi mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu", a declart Tusk.

* * *

UPDATE: În discursul său ţinut în faţa unor politicieni români care se lansează tot mai des în declaraţii naţionaliste cu puternice accente anti-UE, Antonio Tajani a vorbit despre o Europă unită bazată pe valori precum democraţia, statul de drept şi respectarea demnităţii.

"Forţa Europei unite nu e o vorbă în vânt. Pentru noi, cetăţenii, această forţă înseamnă, pentru prima oară în istorie, posibilitatea de a trăi împreună, liber şi paşnic.

Această forţă este opusul violenţei şi al schematismului naţionalist. Această forţă se întemeiază pe valori, pe democraţie, pe statul de drept, pe respectarea demnităţii şi a libertăţii fiecăruia.", a declarat Tajani.

* * *

UPDATE: Cum Liviu Dragnea, lider al PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor a abentat de la ceremonie, în locul acestuia a ţinut un discurs Florin Iordache:.

"Majoritatea parlamentară va sprijini guvernul în toate acţiunile sale pentru a-şi îndeplini cu cinste şi demnitate mandatul. În ciuda comentariilor care trebuie privite în cheia electorală vă asigur de convingerea proeuropeană Eu nu-mi pot imagina România în afara Uniunii. România e o ţară pe care vă puteţi baza şi cred că ţara mea merită să fie respectată în acest proiect ambiţios care e UE. La Bucureşti este voinţa politică foarte clară ca România să-şi îndeplinească mandatul. Am tratat cu toată seriozitatea recomandările de a asigura un consens politic pe perioada preşedinţiei. Trebuie să înţelegem contextul electoral în care ne aflăm. România va avea alegeri prezidenţiale şi anul viitor pentru parlament. Majoritatea parlamentară are înţelepciunea de a sprijini guvernul. Vom manifesta înţelepciune, echilibru şi cumpătare. Vă puteţi baza pe o bună preşedinţie a Uniunii.", a declart Iordache, citat de Hotnews.

* * *

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut joi, la Ateneul Român, un discurs în cadrul ceremoniei de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Vă prezentăm în continuare textul discursului:

"Este o deosebită plăcere pentru mine să particip împreună cu dumneavoastră la lansarea oficială a primei Preşedinţii a ţării noastre la Consiliul Uniunii Europene.

La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România preia un rol de prim-plan la nivel european.

Dacă privim puţin în urmă, întoarcerea ţării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanţă aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel naţional şi pentru care cu toţii am lucrat cu dedicaţie şi profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcţie unică în lume, o construcţie de pace şi prosperitate, şi singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene.

Astăzi, cu aceeaşi convingere preluăm exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite, mai puternice.

Doamnelor şi domnilor,

Primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene. Uniunea se confruntă în prezent cu diverse provocări, atât interne, cât şi externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migraţia şi securitatea în vecinătatea sa imediată şi dincolo de continentul european.

Construirea Uniunii Europene de astăzi a fost posibilă pentru că părinţii fondatori au crezut în proiectul european, în idealurile şi în valorile sale.

Noi credem astăzi, mai mult ca oricând, că Uniunea Europeană este în mod incontestabil un proiect de succes, un proiect puternic şi un proiect viabil.

Cei peste 60 de ani de pace de care s-a bucurat cea mai mare parte a continentului nostru stau mărturie forţei, temerităţii şi încrederii tuturor în capacitatea noastră de a coopera în mod eficient şi sustenabil.

Ei sunt dovada că «uniţi în diversitate» nu este un simplu motto, ci expresia faptului că Uniunea noastră este un proiect peren, capabil să se remodeleze mereu, fără a renunţa la principiile şi valorile fondatoare.

Distinşi invitaţi,

Ca parte integrantă a acestei comunităţi europene, României îi revine acum misiunea de a avansa agenda noastră comună.

Ştim cu toţii că exercitarea unei Preşedinţii este o misiune de înaltă responsabilitate, care presupune deopotrivă angajament şi pragmatism pentru a putea răspunde de o manieră concretă, adecvată şi realistă tuturor provocărilor.

Mai multă unitate şi coeziune - aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele şase luni şi pe care va trebui să o urmărim cu toţii cu consecvenţă.

Avem o serie de dosare importante pe agenda europeană, precum negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, iar contextul Preşedinţiei României va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European.

Pe acest fond, va trebui să demonstrăm că, prin unitate şi consens, putem defini o nouă pagină a proiectului nostru comun. Avem nevoie de mai multă coeziune în toate acţiunile noastre la nivelul Uniunii Europene, indiferent că vorbim de o Europă a convergenţei, de o Europă mai sigură, de o creştere a rolului Europei ca actor global sau de valorile noastre comune. Coeziunea este, în viziunea noastră, un aspect esenţial pentru a asigura avansarea proiectului european.

După cum spuneam, pe parcursul mandatului nostru de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene vor avea loc momente marcante pentru evoluţia Uniunii Europene şi avem încrederea că reuniuni de o semnificaţie aparte, precum Summitul de la Sibiu, vor oferi noi perspective Europei de mâine.

Îmi exprim dorinţa şi speranţa ca 9 mai 2019 să rămână în istoria proiectului european ca un moment de reafirmare a narativului unei Uniuni puternice şi unite.

Doamnelor şi domnilor,

Astăzi avem plăcerea de a marca împreună începutul unei perioade de şase luni importante pentru ţara noastră şi pentru Uniune.

Ne propunem să reuşim împreună, pe parcursul acestor luni, să consolidăm unitatea şi coeziunea, într-un moment cu teste şi mize importante pentru Uniunea noastră, Uniunea noastră Europeană, a tuturor.

Vă doresc succes şi vă mulţumesc!"

* * *

UPDATE. Liderii politici s-au strâns la Ateneul Român, pe fundalul unui miting rezist care are loc afară.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

* * *

UPDATE: La câteva ore după ce MAE a făcut public programul oficial al ceremoniei prilejuite de preluarea preşedinţiei române a Consiliului UE ce va avea loc la Ateneu, program în care şeful statului nu figura printre cei care urmau să susţină alocuţiuni, Administraţia Prezidenţială transmite, printr-un comunicat că Iohannis va susţine un discurs.

* * *

România va găzdui în noua sa calitate de ţară ce a preluat preşedinţia Consiliului UE o serie de evenimente menite să marcheze acest eveniment. Practic, preşedinţia rotativă a Consiliului UE preluată de România va debuta, joi, cu o ceremonie şi un concert inaugural la Ateneul Român. La eveniment vor lua parte preşedintele PE Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, precum şi conducătorii României.

Interesant este că şeful statului nu apare pe lista celor ce vor ţine discursuri la acest eveniment. Apare însă Viorica Dăncilă, care va ţine şi ea un discurs, alături Tajani, Tusk şi Juncker. Iohannis va avea însă o întâlnire vineri la Cotroceni cu Jean Claude Juncker, întâlnire ce va fi urmată de o conferinţă de presă. Alături de Jean-Claude Juncker vor fi primiţi la Cotroceni şi membrii Colegiului Comisarilor.

Tot vineri va avea întâlnire cu Juncker şi Viorica Dăncilă, întâlnire de asemenea urmată de o conferinţă de presă.

Revenind la momentul inaugural, de joi, la Ateneu vor fi prezenţi şi protestatari români. Nu înăuntrul clădirii, ci afară, unde este anunţat un miting intitulat "Vrem Europa, Nu dictatură". Prin intermediul acestuia, cetăţenii doresc să transmită, prin prezenţa lor, că "în ciuda politicilor guvernării actuale, românii sunt cetăţeni ai Europei, care cred în valorile care stau la baza UE."