România, pe primul loc în UE la creşterea economică în trimestrul trei din 2015

Ţara noastră a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul trei din 2015 comparativ cu precedentele trei luni, reiese din cea de-a doua estimare a Oficiului European pentru Statistică (Eurostat).
Grafic economic.
Grafic economic. (Chip Somodevilla / Getty Images)

Datorită unei creşteri economice trimestriale de 1,4%, România este lider în UE, urmată de Croaţia (1,3%), Malta (1,1%), Letonia (1%), Polonia şi Slovacia (ambele cu o creştere de 0,9%), Suedia şi Spania (ambele cu un avans de 0,8%). Singurele scăderi s-au înregistrat în Grecia (minus 0,9%), Estonia şi Finlanda (ambele cu minus 0,5%) şi Danemarca (minus 0,1%), informează Agerpres.

Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,3% în trimestrul trei din 2015 comparativ cu un avans de 0,4% în precedentele trei luni, în timp ce Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 0,4%, faţă de 0,5% în trimestrul doi din 2015.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o expansiune de 3,6%, a cincea mare creştere din Uniunea Europeană după Malta (5,6%), Cehia (4,5%), Suedia (3,9%) şi Polonia (3,7%). Singurele scăderi s-au înregistrat în Grecia (minus 1,1%), Finlanda (minus 0,2%).

Creşterea anuală a PIB-ului zonei euro în perioada iulie — septembrie 2015 s-a menţinut la 1,6%, similar cu nivelul înregistrat în trimestrul doi, în timp ce economia UE a înregistrat un avans de 1,9%, acelaşi cu cel înregistrat în precedentele trei luni.

Datele Eurostat sunt similare cu estimările publicate de Institutul Naţional Statistică (INS), potrivit cărora Produsul Intern Brut al României a crescut în termeni reali cu 1,4% în trimestrul trei din 2015 comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul a fost de 3,6% atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier.

Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit recent estimările privind creşterea economică a României în 2015 până la 3,5%, faţă de avansul de 2,8% pe care îl preconiza în luna mai, conform previziunilor de toamnă publicate de Executivul comunitar. PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 4,1% în 2016 şi 3,6% în 2017, datorită consolidării consumului pe fondul relaxării fiscale.