România, pândită de o criză de proporţii. Care-s semnele ce o vestesc?

Gelu Ştefan Diaconu
Gelu Ştefan Diaconu (Facebook)

România este în pragul unei crize financiar-bugetare de proporţii, susţine fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, într-o postare pe Facebook.

Cele 10 semne clare ale unei crizei sunt, potrivit lui Diaconu, următoarele:

Pentru orice om sănătos la cap, încă de la prima lectură a programului psdragnea şi pe măsura instalării guvernului plin de "somităţi" de talia lui Mişa, Orlando, Olguţa, Dăncilă, etc., era foarte clar că se va ajunge aici:

1. recurgerea la rezerva de lichiditate din trezorerie (buffer) pentru asigurarea cheltuielilor curente (pensii, salarii, etc.)

2. scăderea galopantă a ponderii veniturilor fiscale în totalul veniturilor bugetare

3. atentat, deocamdată mediatic, la independenţa BNR cu scopul cheltuirii rezervei valutare pentru a asigura "liniştea" pe piaţa valutară în acest an electoral

4. creşterea nesustenabilă a salariilor personalului bugetar

5. creşterea dobânzilor - ca efect imediat al OUG 114 - la împrumuturile pentru finanţarea deficitului public şi a economiei în general

6. starea companiilor sistemului energetic naţional stoarse de lichidităţi şi cu investiţii blocate

7. deteriorarea celor patru criterii de convergenţă pentru aderarea la zona euro (deficit, inflaţie, curs de schimb, rata dobânzii)

8. reacţia contrară unanimă a mediului de afaceri faţă de politica guvernamentală cu efect devastator asupra climatului investiţional

9. deteriorarea rating-lui principalelor bănci comerciale precum şi evoluţia negativă a pieţei de capital

10. nivelul dezastruos al managementului administraţiei de stat înţesat cu slugi de-ale lui Dragnea & Vâlcov de o incompetenţă crasă", susţine Gelu Diaconu.

"Criza devine astfel inevitabilă, chiar dacă propaganda aflată în solda lui Daddy încearcă să acopere realitatea cu teme false: Soros, protocoale, străinii imperialişti care subjugă România etc", concluzionează fostul şef al Fiscului.