România intră în sezonul rece fără un program de iarnă stabilit de Guvern

În timp ce în Europa se discută despre ierni siberiene, România intră, în premieră, în sezonul rece, fără ca Guvernul să fi adoptat măsurile privind trecerea vârfului de consum din iarnă.
Conferinţă "Focus Energetic", 26 noiembrie 2015
Conferinţă "Focus Energetic", 26 noiembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În Europa există o îngrijorare că în următorii ani o să avem nişte ierni foarte grele, siberiene. Nu şi România. Potrivit lui Octavian Lohan, membru în Directoratul Transelectrica, în acest an, în premieră naţională, până la această oră nu s-a dat o hotărâre de guvern pentru stabilirea măsurilor necesare pentru trecerea vârfului de iarnă.

"Cu vechiul Guvern nu am reuşit să finalizăm deşi ni s-a promis, am luat legătura cu noul ministru, am retransmis propunerile noastre pentru trecerea vârfului de iarnă. Este primul an în care Guvernul nu a scos hotărâre de guvern pentru deciderea măsurilor necesare pentru trecerea vârfului de consum din iarnă", a declarat joi Octavian Lohan, în cadrul unei conferinţe organizate de Focus Energetic.

Potrivit acestuia, una din măsurile luate în aceste HG, în afara stocurilor de păcură şi cărbune, era şi cea a stocurilor în marile lacuri, stoc mult mai scăzut în acest an decât în anii precedenţi.

"Am intrat în noiembrie cu 45% stoc de energie în marile lacuri de acumulare deşi în anii trecuţi prin HG valorile erau peste 60 – 65% iar în realitate am realizat stocuri mult mai mari. Acum stăm mai rău din cauza secetei", a declarat Lohan, apreciind însă că în ultimele zile din cauza ploilor o parte din rezerve s-au refăcut.

Lohan a mai declarat că Transelectrica a făcut un scenariu şi, în cea mai neagră variantă - două săptămâni consecutiv cu - 20 de grade - consumul României s-ar ridica la 9600 MWh. Din fericire, potrivit anunţurilor de ultimă oră ale meteorologilor, România nu va avea parte de o iarnă extremă în acest an.

La rândul său, Vasile Ciolpan, Director Departament Comercializare Energie în cadrul Romgaz, a precizat că, legat de pregătirile de iarnă, ROMGAZ este pregătit "pentru o stare de normalitate", respectiv temperaturi medii de - 5, - 7 grade şi pe alocuri - 10 grade.

"Sub – 10 grade, intrăm în zona de alertă şi vor fi necesare măsuri deosebite", a precizat Ciolpan. Reprezentantul Romgaz a mai adăugat că la temperaturi sub - 7 grade media pe ţară, "începem să ne uităm la butoane, să ne întrebăm ce facem."