România, exportator de nisip în deşert

Deşert
Deşert (Pixabay.com)

Considerată cândva grânar al Europei, România a ajuns să aibă magazinele hipermarketurilor pline de produse de import. În schimb, ţara noastră se poate "mândri" cu exporturile de nisip în deşert.

Potrivit stiriprotv.ro, statisticile oficiale arată că din ţara noastră sute de mii de tone de nisip pleacă anual spre state precum cele din peninsula Arabiei, dar şi în Siria, Libia ori Afganistan.

Exportul de nisip în ţări unde acesta se găseşte din belşug, are o explicaţie simplă: nisipul românesc este foarte bun pentru construcţii, în timp ce nisipul din deşert nu are calităţile necesare, astfel că materia primă de la noi a ajuns în megaconstructii ca Insulele Palmier ori clădiri futuriste din Emirate.

Una dintre cele mai mari zone din care se exploatează nisipul în România este albia râului Argeş de unde camioanele cară neîncetat zeci de mii de tone. Exportul de nisip nu aduce însă prea mulţi bani statului. O tonă costă câţiva euro, iar redevenţa încasată la buget e de 50 de cenţi pe 100 de metri pătraţi exploataţi, mai arată sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie