România, din nou în topuri. Cele în care n-am dori să fim

România nu mai este cea mai săracă ţară din UE, ci a "progresat" spre statutul de al treilea cel mai sărac stat al Uniunii. Se află însă în continuare pe ultimul loc la capitolul alocări pentru educaţie, sănătate şi la mortalitate infantilă.
Bolnavi în spital
Bolnavi în spital (Epoch Times România)

Considerată a treia cea mai săracă ţară din UE după Croaţia şi Bulgaria, ţara noastră rămâne pe ultimul loc la unii indicatori-cheie care arată calitatea vieţii populaţiei. Printre acestea se numără mortalitatea infantilă, sănătatea şi educaţia - cheia de boltă a progresului unei naţiuni, relatează Hotnews.

Astfel, potrivit raportului "România în Uniunea Europeană", realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS) şi citat de news.ro, ţara noastră era anul trecut statul membru al UE cu cea mai mare mortalitate infantilă, respectiv 7,6 decese la 1.000 născuţi-vii, de peste două ori mai mare faţă de media UE, de 3,6 / 1.000 născuţi-vii.

Locurile 2 şi 3 în acest trist clasament sunt deţinute de Bulgaria (6,6) şi Malta (5,8).

Şi la capitolul cheltuieli pentru sănătate stăm la fel de rău, România fiind ţara din UE care alocă cei mai puţini bani acestui domeniu, respectiv 5,14% din PIB. Ţara clasata imediat după noi în top, Letonia, a alocat 5,49% din PIB pentru acest sector, în timp ce următoarea clasată, Estonia, are o alocare de 6,13% din PIB.

Nici la educaţie nu stam mai bine, România alocând acestui domeniu vital doar 2,99% din PIB, datele fiind valabile pentru 2014, ultimul an pentru care există date disponibile, arată raportul menţionat. Pe penultima poziţie - imediat peste România - este Cehia, cu 3,84% din PIB, iar următoarea este Ungaria (3,98% din PIB), toate celelalte state membre alocând peste 4% din PIB.

În ceea ce priveşte cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare, aici nu mai suntem ultimii, ci penultimii. Cel puţin acolo eram în 2015, România alocând acestui domeniu 0,49% din PIB, depăşită fiind doar de Cipru (0,46% din PIB). Media UE a alocărilor pentru cercetare-bugetară este de 2,03% din PIB.