România, campioană la scumpirea benzinei în UE

(photos.com)

Carburanţii sunt tot mai scumpi pe piaţa românească, iar ţara noastră a ajuns să fie campioană la scumpirea benzinei în Uniunea Europeană. Comparativ cu începutul anului 2014, când compatrioţii noştri cumpărau un litru de benzină cu aproape 1 euro şi 25 de cenţi, în momentul de faţă aceştia plătesc 1,41 euro pentru un litru.

Calculul arată că benzina s-a scumpit cu 11% de la începutul anului până în prezent, acest procent propulsând ţara noastră pe primul loc în cadrul Uniunii Europene din acest punct de vedere.

Cauza principală a acestei creşteri rapide a preţului carburantului sunt taxele mari impuse în România. Printre acestea se numără şi acciza suplimentară la carburanţi, care a intrat în vigoare pe 1 aprilie şi care a contribuit cu o mărire de 40 de bani la preţul final al unui litru de benzină.

Practic, taxele reprezintă jumătate din preţul benzinei. Dacă se înlătură taxele, un litru de benzină ar putea costă 66 de cenţi, conform datelor Comisiei Europene.

Şoferii sunt tot mai dezavantajaţi de scumpirea enormă a carburanţilor şi se tem că în continuare ar putea fi impuse noi taxe care ar duce la scumpirea acestora.