România are un nou guvern. Echipa lui Dacian Cioloş, validată de Parlament [video]

Parlamentul s-a reunit marţi, în şedinţă comună, pentru a acorda votul de încredere Cabinetului Cioloş.
Dacian Cioloş în Parlament, la şedinţa de învestitură a Guvernului, 17 noiembrie 2015
Dacian Cioloş în Parlament, la şedinţa de învestitură a Guvernului, 17 noiembrie 2015 (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

UPDATE. Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş a fost validat de Parlament cu 389 de voturi "pentru", 115 "împotrivă" şi două voturi nule.

"Nu pot decât să vă mulţumesc pentru această încredere pe care mi-aţi oferit-o", a declarat Dacian Cioloş, care consideră că votulul dat de Parlament "este un semn exact al legitimităţii ce este acordată acestui Guvern care nu este politic, un Guvern tehnocrat, dar sigur un Guvern care va aplica politici publice."

"Votul de astăzi cred că ne dă legitimitatea să facem ceea ce ne-am propus în programul de guvernare ", a adăugat noul şef al Guvernului, menţionând că pentru orice proiect important, Guvernul va avea consultări cu Parlamentul în faza de pregătire.

"În acelaşi timp, vrem să punem la punct un dispozitiv prin care pentru aceste proiecte importante să avem şi consultări publice. Este un mecanism nou pe care vrem să-l dezvoltăm", a mai precizat Dacian Cioloş.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului Cioloş va avea loc la ora 19:00 la Palatul Cotroceni, anunţă Administraţia Prezidenţială.

* * *

Pentru a putea fi învestit, noul Executiv condus de Dacian Cioloş trebuie să obţină votul a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor, respectiv 274.

Votul va fi secret cu bile, însă Cioloş nu are mari motive de emoţii, având în vedere că principalele partide şi formaţiuni parlamentare şi-au exprimat susţinerea pentru învestirea cabinetului său.

Premierul desemnat a prezentat, în cadrul şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, programul de guvernare şi lista de miniştri propuşi.

"Sunt deplin conştient că aşteptările sunt uriaşe şi vă asigur că eu şi echipa mea vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a le răspunde pe măsura mandatului nostru. Acest Guvern apare într-un context social şi politic excepţional. Mi-e greu să încep acest cuvânt de deschidere fără să aduc tribut victimelor şi familiilor victimelor tragediei de la clubul Colectiv. Gândurile noastre rămân alături de ele. România pe care vrem să o sădim e România lor.

Tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie să se mai întâmple vreodată. Este datoria morală pe care trebuie să ne-o asumăm cu toţii, de aceea împreună trebuie să înlăturăm cauzele acestei tragedii mai ales corupţia", a declarat Dacian Cioloş.

Premierul desemnat a subliniat că ne aflăm într-un moment critic în contextul în care încrederea în mediul politic, în autorităţile statului pare slăbită, iar populaţia aşteaptă acum mai mult decât oricând în ultimii 25 de ani o schimbare a felului de a fi administrat interesul public.

"Preşedintele României şi dumneavoastră, partidele politice, aţi înţeles acest moment critic şi de aici a izvorât mandatul acestui guvern. Programul propus de noi trebuie să răspundă acestei realităţi. Vrem să venim cu soluţii care să aibă efect în perioada limitată a mandatului, dar care să pună bazele unei transformări de structură în viitor.

Sarcina acestui guvern va fi de a crea cadrul necesar neutru din punct de vedere politic care să pună bazele acestor transformări structurale. Sunt conştient că acest Guvern nu se poate angaja pe toate fronturile de reformă în societatea românească.Ne asumăm un set de măsuri concrete, limitate ca număr, dar cu impact şi cu importanţă sistemică", a adăugat Dacian Cioloş.

Ce spun partidele

Luând cuvântul în Plenul Parlamentului, Liviu Dragnea a reiterat susţinerea condiţionată a PSD faţă de guvernul Cioloş.

"Depinde de dumneavoastră, domnule premier, dacă vom fi parteneri sau adversari. Vom susţine guvernul atâta timp cât continuă măsurile adoptate de guvernarea noastră, că stă în mandatul agreat. Dacă vom avea cea mai mică îndoială că aceaste condiţii sunt respectate, sprijinul nostru va înceta.", a declarat Dragnea, citat de gandul.info.

La rândul său, Alina Gorghiu, copreşedintele PNL a urat succes Guvernului Cioloş, în numele PNL, afirmând în debutul discursului său, că avem de a face cu o criză în clasa politică iar PSD a pierdut puterea.

"Avem de-a face cu o criză în clasa politică. Partidele care astăzi răsuflă uşurate că nu mai văd oameni în stradă greşesc şi vor pierde în continuare credibilitatea pe care o mai au. Spun acest lucru cu regret că un om care are convingerea că partidele politice sunt o componentă esenţială a democraţiei unui stat. Nu mai sunt oameni în stradă, dar nemulţumirea să ştiţi că este tot acolo. De la această realitate suntem obligaţi să pornim." a declarat Gorghiu, adăugând că PSD a pierdut puterea iar abuzul guvernamental şi folosirea banului public în scop electoral pot fi stopate.

Gorghiu a mai precizat că PNL nu a propus un Guvern politic şi nu a cerut niciun post de ministru în cabinetul Cioloş.

"Vom vota noul Guvern. Domnule prim-ministru, veţi avea în PNL un partener loial în toate măsurile bune pe care le veţi lua, dar şi o voce critică.", a adăugat Gorghiu.

Avem o misiune extrem de dificilă, deşi aparent simplă. Este vorba de un program extrem de scurt, dar clar, câteva priorităţi care nu par nerealizabile. Avem noroc cu CV-urile unor miniştri care sunt mai consistente decât tot programul de guvernare.

Şi UDMR şi-a exprimat susţinerea pentru Guvernul Cioloş.

"Cum rămâne cu democraţia? Cum se va completa un program de guvernare? Suntem conştienţi că un an e foarte puţin. Dar e suficient şi nu se poate guverna fără parlament. Partea dificilă începe după votul de azi şi nu se referă la cabinetul Cioloş. E vorba de noi. Acum cu o viteză uluitoare punem între ghilimele instituţiile fundamentale, Dacă cineva se uită de la distanţă vede un vehicul care se deplasează în virtutea inerţiei. Misiunea noastră dificilă este că trebuie explicat că fără parlament nu se poate exercita democraţia.", a declarat Kelemen Hunor, potrivit Realitatea.net.

La rândul său, Călin Popescu-Tăriceanu, copreşedintele ALDE, a declarat că, în situaţia în care Cabinetul Cioloş va primi votul de încredere al Parlamentului, atunci "democraţia reprezentativă va fi destituită", motiv pentru care parlamentarii formaţiunii sale nu vor vota în favoarea învestirii noului Guvern.

"Dacă acest Guvern va trece de votul Parlamentului, democraţia reprezentativă va fi destituită. O singură persoană, chiar şi aleasă, fie ea şi preşedintele României, îşi va impune voinţa luând drept pretext programul antipolitic, antidemocratic şi antiparlamentar al unei minorităţi.

Să recunoaştem cu luciditate, aşa cum se prezintă astăzi în faţa Parlamentului, tehnocraţia ucide democraţia. Instalarea unui guvern prezidenţial va marca trecerea la un regim politic care goleşte de conţinut democraţia reprezentativă, la un regim politic ce va excede principiile constituţionale, care va pune în pericol drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, valorile democratice şi statul de drept şi care va transforma Parlamentul într-o formă fără fond", a declarat Tăriceanu, în plenul reunit.

Senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu a anunţat, potrivit Mediafax, că partidul pe care îl reprezintă va vota noul Executiv şi l-a contrazis pe Tăriceanu, care a vorbit despre delegitimarea Parlamentului, subliniind că Cioloş va fi legitim dacă îşi respectă promisiunile.

În ceea ce priveşte poziţia partidului Mişcarea Populară, deputatul Mihaela Stoica a anunţat că deputaţii acestei formaţiuni nu vor vota Guvernul Cioloş pe motiv că sunt profund dezamăgiţi de programul de guvernare elaborat de guvernul tehnocrat USL.

Echipa lui Cioloş

1. Viceprim-ministru şi ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri - Costin Grigore Borc

2. Viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - Vasile Dâncu

3. Ministerul Afacerilor Externe - Lazăr Comănescu

4. Ministerul Afacerilor Interne - Petre Tobă

5. Ministerul Apărării Naţionale - Mihnea Ioan Motoc

6. Ministerul Finanţelor Publice - Anca Dana Dragu Paliu

7. Ministerul Justiţiei - Raluca Alexandra Prună

8. Ministerul Fondurilor Europene - Aura Carmen Răducu

10. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Achim Irimescu

11. Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - Claudia Ana Moarcăş

12. Ministrul Energiei - Victor Vlad Grigorescu

13. Ministerul Transporturilor - Marian Dan Costescu

14. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor- Cristiana Paşca Palmer

15. Ministerul Sănătăţii - Patriciu Achimaş-Cadariu

16. Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice - Adrian Curaj

17. Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională - Marius-Raul Bostan

18. Ministerul Culturii - Vlad Alexandrescu

19. Ministerul Tineretului şi Sportului - Elisabeta Lipă

20. Ministrul delegat pentru Consultare Publică şi Dialog Social - Victoria-Violeta Alexandru

21. Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni - Dan Stoenescu

22. Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul - Ciprian Bucur

23. Şeful Cancelariei Primului Ministru - Ioan Dragoş Tudorache