România are o perspectivă foarte reală de a deveni o sursă importantă de creştere pentru regiunea sa (Sorrell)

Steagul României.
Steagul României. (Andrei Popescu/Epoch Times România)

Europa Centrală şi de Est rămâne una dintre cele mai mari oportunităţi la nivel global, însă regiunea este una complexă - modelată, în timpul secolului al XX-lea, de cele Două Războaie Mondiale şi de căderea Cortinei de Fier, scrie Sir Martin Sorrell, director executiv al WPP, unul dintre cele mai mari grupuri de servicii la nivel mondial, într-un articol publicat recent în paginile The Independent.

Diferite aspecte ale economiilor din regiune sunt, din motive lesne de înţeles, trecute cu vederea de către investitori şi de către companiile internaţionale, inclusiv avantajele comparative ale regiunii, cum ar fi apropierea de una dintre cele mai mari regiuni comerciale din lume, dar şi nivelul foarte ridicat al educaţiei, abilităţilor tehnice şi ratei de alfabetizare - care, în cele mai multe cazuri îl depăşeşte chiar şi pe cel ale ţărilor BRIC (Brazilia, Rusia, India, China).

Cu toate acestea, puţini comentatori cred că multe dintre aceste ţări europene vor deveni economii cu o creştere rapidă, care vor genera o creştere masivă a PIB-ului în următorii ani. Cei mai mulţi cred că aceste state vor rămâne la o creştere minimă sau chiar negativă a PIB-ului pentru perioada următoare.

Din punct de vedere al companiei, şi dată fiind poziţia acesteia de consultant de marketing pentru unele dintre cele mai mari companii din lume pe aceste pieţe, dar şi de pe altele, WPP crede că regiunea se va dezvolta rapid în următorii doi-trei ani şi ulterior.

Într-adevăr, scrie Sorrell, Europa Centrală şi de Est este o parte cheie a planului WPP ca pieţele în creştere rapidă să contribuie cu 40-45% la veniturile grupului în următorii cinci ani, spre deosebire de actuala cotă de peste 30%.

Potrivit lui Sorrell, această încredere a companiei este justificată de faptul că, sub-segmentul central şi est-european al companiei a înregistrat o creştere solidă în prima jumătate a lui 2013.

În ceea ce priveşte sursa acestei creşteri şi motivul pentru care aceasta a avut loc acum, imaginea, scrie directorul executiv al WPP, este una mixtă: ţările care au demonstrat o creştere mai rapidă decât se anticipase au inclus România şi Kazahstanul, în timp ce altele, cum ar fi Ungaria, Slovacia şi Ucraina, s-au confruntat cu contracţii suplimentare.

Cu o populaţie de 22 milioane de locuitori, România este a doua ţară ca mărime, din regiune, după Polonia, şi în topul primelor 10 pieţe europene. WPP are 22 de companii care operează doar în capitala Bucureşti. România a suferit mai mult decât majoritatea ţărilor în timpul crizei financiare din 2008-2009, ceea ce a făcut ca ţara să fie nevoită să recurgă la Fondul Monetar Internaţional pentru un ajutor de circa 10 miliarde de euro în 2011. Odată cu acest împrumut a venit şi promisiunea de reformă. Reforma este în mod clar pe ordinea de zi în România, dat fiind planul de creare de locuri de muncă şi de investiţii la nivel naţional al actualului guvern, care încearcă să atragă peste 10 miliarde de euro în investiţii străine directe pentru proiecte strategice pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în infrastructură, energie şi minerit - piloni-cheie pentru construirea unei economii de succes.

Cu toate acestea, după ce România a făcut deja munca grea, implementând unul dintre cele mai dure pachete de austeritate în rândul naţiunilor europene, guvernul trebuie să continue reforma, transformând ţara într-o propunere de investiţii mai deschisă şi atractivă pentru companiile care operează la nivel global. În lipsa acestui angajament, scrie Sorrell, România va pierde teren în faţa unor alte ţări cum ar fi Slovenia şi Republica Cehă, care nu dispun de avantajele naturale ale României.

WPP consideră că România are o perspectivă foarte reală de a deveni o sursă importantă de creştere pentru această regiune a Europei. Cu rata sa mare de alfabetizare, cu universităţile sale mari şi de tradiţie, cu talentele sale calificate şi motivate, România găzduieşte deja o serie de centre offshore şi are potenţialul de a fi un nod important pentru industria serviciilor. WPP, aminteşte Sorrell, are un hub de la Bucureşti, unde se desfăşoară munca de producţie pentru clienţii din Europa.

'Deşi în prezent, aceste ultime reforme rămân mai degrabă la stadiul de intenţii decât de acţiuni, compania crede că o ţară atât de puternică ca România, care a trecut prin schimbări politice substanţiale, va profita de această ocazie pentru a-şi recâştiga locul în 'Premier League'-ul perspectivelor de creştere din Europei, mai degrabă decât să rămână blocată la coada Primei sau celei de-al Doua Divizii, unde se află azi', conchide Sorrell, mărturisind că şi-ar dori să vadă acest lucru, deoarece este pe un sfert român.