România a obţinut şase medalii la Olimpiada Internaţională de Astronomie

Lotul României participant la Olimpiada de Astronomie din Suceava, 2014.
Lotul României participant la Olimpiada de Astronomie din Suceava, 2014. (captură.)

România a câştigat şase medalii - o medalie de aur, două de argint şi trei medalii de bronz - la cea de-a XIX-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie, care a avut loc în Kârgâzstan, informează Gândul.

Preţioasa medalie de aur a fost cucerită de Tudor Costel Creţu, elev în clasa a IX-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, medaliile de argint au revenit lui Andrei Radu (clasa a IX-a la Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu" din Brăila) şi lui Andrei Cătălin Răduc (clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), laureat cu argint şi la ediţia precedentă.

Medaliile de bronz au intrat în posesia elevilor Mălina Roşca (clasa a IX-a la Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia), Andra Gabriela Jitaru (clasa a X-a la Colegiul Naţional "Petru Rareş" din Piatra Neamţ) şi Cosmin Andrei (clasa a IX-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti). Andra Gabriela Jitaru a primit şi premiul special pentru cea mai bună probă observaţională.

Din lotul olimpic de astronomie al României a făcut parte şi Maria-Cristiana Dedu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Petru Rareş" din Piatra Neamţ. Echipa a fost însoţită de profesorii coordonatori Anca Marian (Colegiul Naţional "I.M. Clain" din Blaj) şi Dan Oniciuc (Colegiul Naţional "Petru Rareş" din Piatra Neamţ).

La cea de-a XIX-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie, care a avut loc în perioada 12-21 octombrie la Bişkek - Cholpon-Ata (Kârgâzstan), au fost prezenţi 80 de concurenţi din 16 ţări.