România 100: Rectificarea bugetară sacrifică dezvoltarea economică a ţării

Rectificarea bugetară anunţată de Guvernul Tudose arată că ”experimentul Dragnea” şi programul de guvernare al Coaliţiei PSD-ALDE eşuează după doar opt luni, susţine Platforma România 100.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

La opt luni de guvernare PSD-ALDE, rectificarea bugetară sacrifică dezvoltarea economică a ţării, arată dificultăţi mari pentru plata salariilor şi pensiilor şi creşte povara fiscală a firmelor şi angajaţilor, transmite România 100, platforma fondată de fostul premier Cioloş şi echipa sa de tehnocraţi.

Potrivit Ro100, coaliţia de guvernare continuă consumul iresponsabil al resurselor şi îndatorarea pe termen lung a ţării.

În opinia tehnocraţilor, în urma rectificării bugetare sumele alocate investiţiilor din fonduri publice vor fi reduse cu cel puţin 1,6 miliarde de lei, ceea ce condamnă ţara la o încetinire a dezvoltării pe termen mediu şi lung şi privează cetăţenii de construcţia urgentă de drumuri şi autostrăzi.

De asemenea, rectificarea va duce la majorarea deficitului prin creşterea cheltuielilor mult peste veniturile previzionate, ceea ce ar putea avea drept consecinţă îndatorarea României într-un ritm accelerat în condiţii de creştere economică, o politică falimentară pe termen lung.

"Încercarea de peticire a bugetului prin măsuri dăunătoare economiei, luate în grabă, precum creşterea accizelor la combustibil sau prin măsurile luate la nivelul companiilor de stat de direcţionare a dividendelor şi rezervelor către stat (peste 2 miliarde din rezerve). Coaliţia PSD-ALDE arată că are nevoie de bani pentru a acoperi problemele bugetare pe termen scurt şi elimină astfel posibilitatea de investiţii şi de creare de locuri de muncă pe termen lung prin decapitalizarea brutală a companiilor de stat".

Totodată, Guvernul Tudose recunoaşte explicit în nota de fundamentare a proiectului legislativ că banii alocaţi la începutul anului erau insuficienţi plăţii pensiilor până în luna decembrie. "Nepromovarea prezentului act normativ ar putea avea drept consecinţe neachitarea integrală şi la timp a pensiilor din sistemul public de pensii în anul 2017, element ce vizează interesul general public şi constituie situaţie de urgenţă", mai adaugă tehnocraţii într-un comunicat de presă.

În opinia Platformei lui Cioloş, coaliţia de guvernare duce o politică riscantă care poate duce la întârzieri în plata pensiilor aşa cum a dus deja la întârzieri de plată a salariilor şi soldelor pentru personalul din armată.

De asemenea, Platforma România 100 atrage atenţia că până la sfârşitul anului multe spitale vor avea grave probleme financiare şi vor ajunge în imposibilitatea de a plăti salarii din alocările insuficiente aşa cum sunt indicate în proiectul de rectificare.

Nu în ultimul rând, guvernul Tudose perpetuează minciuna privind absorbţia fondurilor europene, prin păstrarea în veniturile din fonduri UE a peste 12 miliarde de lei reprezentând subvenţiile către agricultură, incluse în premieră în bugetul de stat pentru a masca eşecul absorbţiei fondurilor de coeziune, remarcă Ro 100.

"Platforma România 100 atrage atenţia că Guvernul PSD-ALDE a amânat cu câteva luni această rectificare bugetară doar pentru a o ”coafa” într-una aşa zis pozitivă prin ”scamatorii” fiscale care pe termen lung vor afecta cetăţenii prin creşterea preţurilor şi încetinirea dezvoltării ţării", concluzionează tehnocraţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne