Roma, pregătită să pompeze miliarde de euro pentru a susţine Monte dei Paschi şi alte bănci

Autorităţile de la Roma sunt pregătite să infuzeze 15 miliarde de euro pentru a ajuta mai multe bănci care se confruntă cu mari probleme financiare. Dar unii analişti se întreabă dacă pachetul de ajutoare financiare va avea efectul scontat.
Sediul băncii italiene Monte dei Paschi di Siena.
Sediul băncii italiene Monte dei Paschi di Siena. (Getty Images)

Guvernul italian este pregătit să pompeze 15 miliarde de euro în cea de-a treia bancă a Italiei, Monte dei Paschi di Siena, şi în alţi creditori italieni afectaţi, conform declaraţiilor făcute de două surse care au discutat cu agenţia de ştiri Reuters.

O sursă a precizat că băncile regionale nelistate la bursă, Banca Popolare di Vicenza şi Veneto Banca, salvate în acest an printr-un fond susţinut de stat, vor obţine de asemenea suport din partea statului italian.

În acelaşi timp, Montei dei Paschi continuă cu planurile sale de a strânge cele 5 miliarde de euro de care are nevoie pentru a evita prăbuşirea, vânzând noi acţiuni către investitori privaţi, deşi această încercare are şanse să eşueze.

Fără aceşti bani, Monte dei Paschi înfruntă riscul de a se prăbuşi, declanşând o potenţială criză mai amplă în sectorul bancar şi politic al Italiei.

Nu este clar cum va funcţiona un ajutor de stat în condiţiile în care, pe baza regulilor UE, investitorilor privaţi li se cere să participe la susţinerea pierderilor băncii.

Dar forţarea deţinătorilor de obligaţiuni, de acţiuni şi chiar de conturi bancare de a contribui la pierderi va fi riscantă din punct de vedere politic pentru principalul partid de guvernământ al Italiei, Partidul Democrat.

Băncile italiene au adunat o cantitate de credite neperformante în valoare de 350 miliarde de euro, aproximativ o treime din totalul zonei euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie