Roma nu permite unei nave umanitare cu migranţi la bord să andocheze în porturile italiene

Matteo Salvini
Matteo Salvini (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)

Ministrul de Interne, Matteo Salvini, a refuzat să permită unei nave cu pavilion italian, având la bord 49 de imigranţi salvaţi în largul coastei libiene, să andocheze în porturile ţării, potrivit Deutsche Welle.

Salvini a declarat la radioul italian că migranţii aflaţi la bordul navei Mare Jonio “pot fi trataţi, îmbrăcaţi şi hrăniţi. Le oferim orice formă de confort dar nu vor putea păşi pe teritoriul Italiei”.

Grupul de migranţi, inclusiv 12 minori, au fost salvaţi de grupul umanitar Mediterranea Saving Humans şi transportaţi către cel mai sigur port, adică Lampedusa din sudul Italiei, nava fiind flancată pe traseu de ambarcaţiuni ale pazei de coastă italiene.

“Persoanele aflate la bordul navei s-au aflat în largul mării timp de aproape 2 zile ... şi sunt extenuaţi şi deshidrataţi”, a precizat ONG-ul într-o declaraţie.

Anterior, Salvini a blocat nave umanitare sub pavilion străin să andocheze în porturile Italiei, lăsând câteva dintre ele în largul mării. Salvini, care conduce partidul anti-imigraţie Liga, a ordonat închiderea porturilor pentru navele umanitare cu migranţi la bord cu scopul de a forţa ţările Uniunii Europene să accepte un număr mai mare din solicitanţii de azil care continuă să sosească în Italia.

Câţiva primari italieni de stânga au refuzat să respecte politicile anti-imigraţie ale lui Salvini, iar primarul din Napoli a precizat că va monitoriza personal operaţiunile de salvare.

În cazul în care navei Mare Jonio i se refuză permisiunea de a andoca, va fi primul incident de acest gen între guvernul italian şi o ambarcaţiune care navighează sub pavilion italian.

Diverse organizaţii pentru drepturile omului au precizat că Libia lovită de crize nu este un loc sigur în care să fie returnaţi migranţii.

Roma a recunoscut că salvarea de vieţi în largul mării este o prioritate, însă susţine că autorităţile naţionale trebuie să fie ascultate şi că acţiunea premeditată de a aduce migranţi în Italia va fi echivalentă cu facilitarea traficului de persoane.

Italia, cu sprijinul UE, a pregătit din 2017 paza de coastă libiană pentru a intercepta ambarcaţiuni cu migranţi la bord, ca parte a unui acord controversat ce a dus la scăderea semnificativă a sosirilor migranţilor în blocul european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe