Rolls-Royce inaugurează cel mai spectaculos ou Fabergé [video]

Rolls-Royce şi Fabergé au creat „Spiritul Extazului”, oul Fabergé unicat
Rolls-Royce şi Fabergé au creat „Spiritul Extazului”, oul Fabergé unicat (Rolls-Royce)

Oul Fabergé este unul dintre cele mai spectaculoase obiecte de artă din istorie. De peste o sută de ani, aceste obiecte decorative au ademenit cei mai bogaţi şi faimoşi oameni din lume. Fiind realizate doar 50 bucăţi înainte de 1917, „ouăle imperiale” sunt obiecte de colecţie foarte preţioase. Rolls-Royce Motor Cars şi Fabergé au anunţat crearea unui ou Fabergé contemporan. Creatorul celor mai luxoase automobile a făcut echipă cu creatorul celor mai luxoase ouă pentru a produce „Spiritul extazului” („Spirit of Ecstasy”), oul Fabergé al secolui 21.

Procesul creativ a implicat echipe de la Rolls-Royce şi Faberge. Designerii Stefan Monro şi Alex Innes au schiţat proiectul iniţial care a fost ulterior transmis designerului şef de la Fabergé, Liisa Talgren. Obiectul a fost apoi finalizat de către expertul Paul Jones, care a creat o interpretare contemporană a unuia dintre cele mai fabuloase obiecte.

Forma complexă a necesitat echipele de creaţie şi design ale Rolls-Royce şi Fabergé.
Forma complexă a necesitat echipele de creaţie şi design ale Rolls-Royce şi Fabergé. (Rolls-Royce)

„A fost creat din dorinţa intrinsecă de a duce mai departe tărâmurile personalizării la comandă”, afirmă Torsten Muller-Ötvös, directorul executiv al Rolls-Royce. „Ca răspuns la solicitările constante ale clienţilor în căutare de obiecte unice şi preţioase, un designer de la Rolls-Royce a proiectat un ou care va deveni, fără îndoială, unul dintre cele mai colecţionate obiecte din timpurile moderne.”

Lucrând cu cele mai fine materiale şi folosindu-şi abilităţile de artişti bijutieri, o echipă de şapte specialişti de la Fabergé au început să recreeze designul „Spiritul extazului”. Micuţa mascotă Rolls-Royce este sculptată din rocă de cristal şi protejată în ou. Designul final echivalează cu cel al patrimoniului Fabergé şi are 160 de milimetri înălţime şi cântăreşte doar 400 de grame.

„Spiritul extazului”, mascota ce împodobeşte orice Rolls-Royce din 1911, stă în centrul oului.
„Spiritul extazului”, mascota ce împodobeşte orice Rolls-Royce din 1911, stă în centrul oului. (Rolls-Royce)

Oul Faberge este aşezat pe un postament din aur alb de 18karate, încrustat manual cu o ghioşă de email purpuriu, care se roteşte. Braţele din aur definesc forma, acţionând ca o cameră de protecţie a figurinei din interior. Mecanismul este complex, implicând microingineria. Rolls-Royce afirmă că acesta este probabil cel mai complicat mod de deschidere a unui ou Fabergé. Mişcarea este operată de o pârghie ascunsă la bază, iar braţele se deschid pentru a prezenta figurina delicată a oului „Spiritul Extazului”. Braţele din aur, ornate cu diamante albe rotunde albe de aproape 10 carate continuă cu şiruri de ametist natural de 390 karate, ales special pentru culoarea şi calitatea sa. În final, nuanţa purpurie a emailului şi ametistul oferă o imagine deosebită, prin utilizarea culorilor din patrimoniul Fabergé.

Oul Fabergé – Rolls-Royce are un mecanism de operare complex.
Oul Fabergé – Rolls-Royce are un mecanism de operare complex. (Rolls-Royce)

„Moment unic în istoria ambelor companii, creaţia reprezintă întâlnirea a doi maeştri profesionişti şi design fără pereche, reprezentând două simboluri recunoscute la nivel global – oul Fabergé şi Spiritul Extazului”, a spus Sean Gilbertson, director executiv al Fabergé.

Mai mult de doi ani a durat finalizarea oului „Spiritul Extazului”, acesta fiind al doilea obiect care urmează să fie inaugurat în „Clasa Imperială” începând din anul 1917 – categorie rezervată doar pentru creaţiile ilustre ale Fabergé.

Oul Fabergé „Spiritul Extazului” va fi prezentat în premieră la Casa Rolls-Royce din Goodwood, Marea Britanie, iar publicul îl va găsi la magazinul Fabergé din Londra în perioada Crăciunului.

Surse: Rolls-Royce; Fabergé; Forbes; YouTube; Daily Mail

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură