Rohani promite că Teheranul nu va renunţa la rachetele sale

Preşedintele iranian Hassan Rohani
Preşedintele iranian Hassan Rohani (Atta Kenare/AFP/Getty Images)

Preşedintele iranian Hassan Rohani a promis că Teheranul nu va renunţa la rachetele sale, în ciuda presiunii americane.

Rohani a făcut remarca într-un discurs transmis în direct la televiziunea de stat cu ocazia marcării începerii războiului dintre Iran şi Irak din 1980-1988, potrivit RFE/RL.

“Iranul nu va abandona armele sale defensive... inclusiv rachetele, care nemulţumesc atât de mult America”, a precizat Rohani.

Iranul are rachete balistice cu o rază de acţiune de până la 3.500 km, suficient pentru a lovi Israelul şi bazele americane din Orientul Mijlociu.

Programul de rachete al Iranului a fost invocat de preşedintele american Donald Trump când a retras SUA din acordul nuclear iranian semnat în 2015 între marile puteri şi Teheran, în baza căruia acesta a promis că îşi va restricţiona semnificativ programul nuclear în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

În discursul său de sâmbătă, Rohani a precizat că Trump va eşua în confruntarea cu Iranul, ca şi dictatorul irakian Saddam Hussein, făcând referire la războiul din anii 1980 dintre Iran şi Irak.

“Acelaşi lucru i se va întâmpla lui Trump. America va suferi aceeaşi soartă ca şi Saddam Hussein”, a afirmat Rohani.

De asemenea, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat vineri că guvernul american este o ameninţare pentru Orientul Mijlociu şi pacea globală.

“Este adevărat că există un pericol real pentru regiunea noastră şi pentru pacea şi securitatea internaţională, şi anume faptul că administraţia Trump consideră că are dreptul să destabilizeze lumea împreună cu complici fără scrupule din regiunea noastră”, a scris Zarif pe Twitter, în limba engleză. “SUA trebuie să înceapă să acţioneze precum un stat normal”, a adăugat el, potrivit Deutsche Welle.

Cu privire la decizia lui Trump de a se retrage din acordul nuclear iranian, Zarif a menţionat pe Twitter: “Nu este normal să încalci acorduri şi înţelegeri internaţionale împotriva sfaturilor primite chiar de la cei mai apropiaţi aliaţi”.

Comentariile ministrului iranian de Externe au fost făcute la o zi după ce Iranul a răspuns unei propuneri de negocieri a Statelor Unite, afirmând că Washingtonul a încălcat termenii ultimului acord asupra căruia au căzut de acord.

Delegatul special al SUA pentru Iran, Brian Hook, a afirmat miercuri că Washingtonul încearcă să negocieze un tratat cu Iranul pentru a include şi programul de rachete balistice al acestuia şi comportamentul său în regiune.

Noul acord “nu va fi un acord personal între cele două guverne precum ultimul, ci urmărim un tratat”, a declarat Hook unui public la think tank-ul Hudson Institute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe