Rohani anunţă că Teheranul îşi va reduce şi mai mult angajamentul faţă de acordul nuclear din 2015

Preşedintele iranian Hassan Rohani
Preşedintele iranian Hassan Rohani (Michael Gruber/Getty Images)

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat că ţara sa va continua să îşi reducă angajamentul faţă de acordul nuclear încheiat între Teheran şi marile puteri dacă ceilalţi semnatari nu prezintă “semnale pozitive”, potrivit RFE/RL.

Luând cuvântul sâmbătă, la un summit al liderilor asiatici în Dushanbe, Rohani a afirmat că ţara sa “a luat decizia de a suspenda implementarea unora dintre obligaţiile sale” prevăzute în acordul nuclear din 2015.

Însă Rohani nu a specificat la care obligaţii se referă sau ce fel de semnale pozitive ar dori să vadă Teheranul.

În luna mai, Iranul a încetat să se conformeze unor angajamente ca răspuns la decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acord în urmă cu un an şi de a reimpune sancţiuni împotriva Teheranului.

“Evident, Iranul nu poate respecta acest acord unilateral”, le-a spus Rohani liderilor din Rusia, China şi alte ţări asiatice prezenţi la summitul regional CICA (Conference on Interaction and Confidence Building-Measures în Asia), la care au participat 27 de state din zonă.

Liderul iranian a precizat că Teheranul “continuă să adere” la unele dintre angajamentele acordului, adăugând că decizia de a suspenda unele obligaţii a fost luată din cauza “confruntării” cu SUA, retragerii americanilor din “acest acord” şi impunerii a ceea ce el a numit a fi “sancţiuni ilegale şi nefondate susţinute de alte părţi”.

La summitul de sâmbătă au participat preşedintele rus Vladimir Putin, liderul chinez Xi Jinping, precum şi lideri din Tajikistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Pakistan şi India, care s-au întâlnit de asemenea anterior vineri în Kârgâzstan la summitul Organizaţiei de Cooperare din Shanghai. La reuniune au mai participat reprezentanţi ai Azerbaidjanului, Afganistanului, Iranului, Irakului, Turciei, Egiptului, Israelului, Coreei de Sud şi statelor arabe din regiunea Golfului Persic.

Putin a declarat la summit că Moscova va adera la acord şi a cerut celorlalţi semnatari să facă acelaşi lucru. De asemenea, Putin a criticat Washingtonul pentru războiul comercial cu China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe