Rogozin în Transnistria: "Tancurile nu au nevoie de viză"

În contextul crizei tot mai acute din stânga Nistrului, Rogozin declară de la tribuna Sovietului Suprem că „Noi oferim undiţa, nu peştele”, astfel reiterând susţinerea economică şi militară a Moscovei în zona Transnistreană.
Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin (Captură Foto)

Aflat în vizită la Chişinău, vice-premierul rus, Dmitri Rogozin a mers şi la Tiraspol pentru a avea întrevederi cu Evgheni Şevciuk, liderul administraţiei separatiste şi cu preşedintele Sovietului Suprem, Vadim Krasnoselsky. Profitând de ocazie, Rogozin a ţinut în premieră un discurs de la tribuna Sovietului Suprem transmis în direct la toate posturile TV locale, indică europaliberă.org

Potrivit lui Rogozin, Vladimir Putin se informează cu regularitate despre situaţia din Transnistria. Mai mult, liderul de la Kremlin „ţine ferm mâna pe puls, se interesează despre ce se întâmplă în regiune” şi este „informat obiectiv asupra tuturor nuanţelor vieţii interne şi externe a Transnistriei”, informează agenţia de ştiri de la Tiraspol, Novosti Pridnestrovia.

În contextul unei crize economice ce ia amploare în regiunea din stânga Nistrului, Rogozin a ţinut să reitereze suportul pe care Rusia este gata sa îl ofere Transnistriei. Totuşi, potrivit lui Rogozin, această susţinere ia o nouă înfăţişare. „Noi oferim undiţa, nu peştele” a menţionat acesta, accentuând faptul că Rusia urmăreşte stimularea dezvoltării economice a regiunii. Astfel, Rusia nu mai este interesată să susţină finanţarea „asimetrică” a regiunii, potrivit aceleiaşi surse citate.

Totodată, dacă Rusia a întors de nenumărate ori spatele produselor agricole din Moldova, la Tiraspol, Rogozin a menţionat că Rusia intenţionează să aloce 30 de milioane de ruble pentru reconstrucţia sistemelor de irigare din Transnistria. „Pentru noi este important să creăm pe teritoriul Transnistriei toate condiţiile pentru procesarea producţiei agricole şi vitivinicole, pentru a le aduce pe piaţa rusă nu ca materie primă, ci deja gata prelucrate. Pe asta trebuie pus accentul”, a spus Rogozin.

În discursul său, Rogozin nu a ezitat să critice şi guvernarea de la Chişinău pentru „măsurile neprieteneşti din ultimii doi ani prin care a încercat să restricţioneze” rotaţia militarilor ruşi din regiune şi aprovizionarea lor.

Detaliind despre rolul acestor forţe militare ruseşti pe teritoriul Nistrului, vice-premierul rus a afirmat cu încredere că operaţiunea militară de menţinere a păcii la Nistru, în actualul format dominat de Rusia, „va exista încă multă vreme”. Emisarul rus a mai spus, pe post de glumă, că „tancurile nu au nevoie de viză” şi a adăugat, pe un ton serios, că „Rusia îşi va îndeplini impecabil misiunea sa de garant al păcii pe Nistru” şi că „Rusia este pregătită de orice evoluţii a situaţiei din regiune”.

Citat de Novosti Pridnestrovia, Rogozin a admis că situaţia din regiunea Transnistreană s-a agravat în ultima perioadă, totuşi acesta a ţinut să asigure pretinsa conducere a Transnistriei că Rusia este interesată în elaborarea unui program de colaborare economică dintre regiunea transnistreană şi Federaţia Rusă.

Relaţiile moldo-ruse au avut de suferit în ultimii ani, mai ales odată cu semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în 2014. Au urmat o serie de embargouri şi o înrăutăţire a relaţiilor comerciale şi economice dintre aceste două state. Potrivit Ministrului Economiei de la Chişinău, Octavian Calmîc, vizita lui Rogozin în Moldova ar indica o încercare de reluare şi normalizare a relaţiilor comerciale dintre Federaţia Rusă şi Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe