ROBOR la nivel record. Teodorovici se spală pe mâini. USR: "Situaţia e din ce în ce mai rea!"

În timp ce ministrul de Finanţe neagă orice influenţă a Guvernului asupra ROBOR, deputatul USR Claudiu Năsui, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, acuză că dobânzile au ajuns la un maxim istoric din cauza politicilor PSD-ALDE.
Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel  Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor  Europene
Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene (Epoch Times România)

Dobânda interbancară (ROBOR) a ajuns la un maxim istoric, cu efect asupra ratelor plătite de români la bănci. În aceste condiţii, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici susţine că nivelul ROBOR nu este atributul Guvernului sau a Ministerului de Finanţe.

Întrebat de presă cine şi ce ar putea face pentru ca ROBOR să nu mai crească atât de mult, Teodorovici a răspuns: "Ştiţi foarte bine că nu e atributul ministerului sau al Guvernului nivelul ROBOR-ului în piaţă, este atributul BNR, va fi pe agenda (întâlnirii între Guvern şi BNR n.r.) şi o astfel de discuţie", a declarat Teodorovici, potrivit căruia săptămâna viitoare va fi o întâlnire între "doamna premier şi domnul guvernator al BNR", discuţie la care va participa şi Ministerul de Finanţe.

Teodorovici a mai susţinut că Guvernul nu va spune BNR ce să facă şi, potrivit digi24.ro, Teodorovici a mai afirmat că guvernul nu a influenţat inflaţia prin politica sa fiscală (cea a Băncii Centrale fiind monetară).

Reacţia Opoziţiei

Pe de altă parte, în timp ce Teodorovici neagă orice influenţă a guvernului asupra ROBOR, deputatul USR Claudiu Năsui, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, acuză că dobânzile au ajuns la un maxim istoric din cauza politicilor PSD-ALDE. Potrivit lui Năsui, evoluţia ROBOR în ultimii ani arată că dobânzile se stabilizaseră la un nivel scăzut în 2016, dar au explodat în 2017.

„De ce au crescut dobânzile? Pentru că politicile PSD au dus la inflaţie, care este o componentă a dobânzii nominale. Dar şi pentru că statul se tot îndatorează secând lichidităţile din piaţă. Indicele ROBOR, sub PSD-ALDE, tot încearcă maximul, iar astăzi a ajuns la 2,42%. Lucrurile vor deveni din ce în ce mai sumbre”, susţine deputatul Claudiu Năsui.

Mai mult, deputatul USR dezminte explicaţiile coaliţiei PSD-ALDE care dă vina pe BNR şi pe companiile străine.

„De fapt, BNR s-a luptat săptămâna trecută ca să stabilizeze inflaţia altfel decât prin a creşte rata dobânzii. Astfel, prima dată în 6 ani de zile, au făcut pentru o operaţiune prin care au absorbit 18,6 miliarde de lei de lichiditate de pe piaţă. Vom vedea dacă este de ajuns. Dincolo de orice retorică, însă, numerele sunt clare. Situaţia e din ce în ce mai rea”, afirmă deputatul Claudiu Năsui.