Rizea, condamnat dar dispărut. Întrebat unde se află, avocatul fostului pesedist dă cu tifla: "Întrebaţi statul de drept"

Cristian Rizea
Cristian Rizea (Facebook)

Condamnat definitiv, luni, la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, fostul deputat PSD Cristian Rizea este căutat pentru a-şi executa pedeapsa. La ultimul termen al procesului fostului parlamentar, avocatul său a declarat că Rizea s-ar afla în SUA.

Acum însă, avocatul îşi apără clientul refuzând să spună unde se află acesta. Alexandru Morărescu îşi justifică tăcerea spunând că îşi reprezintă clientul doar în proces, nu şi în procedura de executare şi îi trimite pe cei care îl caută, la “Statul de drept”. În apărarea lui Rizea, avocatul său îi justifică dispariţia printr-o adevărată pledoarie pentru libertate.

"Întrebaţi statul de drept unde se află. Eu îl reprezint în proces, nu în procedura de executare. Niciodată nu i se poate solicita unui inculpat să meargă în pas de defilare şi cântând cântece patriotice către puşcărie. Şi nimeni nu trebuie să aibă o asemenea aşteptare de la niciun inculpat, pentru că starea de libertate este o stare naturală. Fiecare se raportează la această stare - unii îşi înfrâng instinctul de conservare şi spun ‘trebuie să mă supun’, alţii consideră că viaţa este irepetabilă şi încearcă să prelungească această stare de libertate", a declarat Morărescu, citat de Hotnews.

Reamintim că fostul deputat a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

"La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înţelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 euro - în total 300.000 euro - pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv. În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici", arată procurorii DNA.