Rise Project: Spitalul Floreasca a risipit un sfert din banii Unităţii de Mari Arşi

23% din banii pentru dotarea Secţiei de Mari Arşi de la Spitalul Floreasca au fost alocaţi cumpărării unui echipament care nu are legătură cu îngrijirea marilor arşi. Acesta a fost cumpărat cu de trei ori preţul pieţei de la o firmă a unui prieten al fostului primar Oprescu.
Spitalul de Urgenţă Floreasca
Spitalul de Urgenţă Floreasca (Epoch Times România)

Achiziţia barocamerei monoloc de la secţia de mari arşi de la Spitalul Floreasca a consumat un sfert din bugetul de utilare a secţiei. Deşi instrumentul medical a monopolizat atenţia opiniei publice la inaugurarea secţiei de mari arşi de la Spitalul Floreasca, acesta este, de fapt, un echipament uzat moral, susţin jurnaliştii de la Rise Project

Mai mult, specialişti din Franţa, Polonia şi Belgia consultaţi de RISE Project consideră echipamentul "periculos'', ''de concepţie veche'' şi inadecvat pentru tratarea pacienţilor aflaţi între viaţă şi moarte. Se numeşte ''barocameră monoloc'' şi a fost cumpărat la un preţ ameţitor.

"Am mers pe urmele 'navei spaţiale' care zace nefolosită în mijlocul secţiei de mari arşi de la Spitalul Floreasca. Capsula aceea orizontală cu uşă de etuvă, care a fost prezentată drept o minune a tehnicii la una dintre inaugurările care au umplut încăperile spitalului de demnitari, medici, jurnalişti, cameramani şi fotoreporteri.

Deşi a făcut senzaţie în faţa unor spectatori care vedeau o asemenea ustensilă pentru prima oară în viaţă, este cel mai simplu instrument pe care piaţa de echipamente medicale îl poate oferi în acest domeniu. Atât de simplu încât nu poate fi folosit în procedurile de urgenţă şi de terapie intensivă, iar în unele ţări tratamentul efectuat cu el, considerat riscant, nici măcar nu este decontat de stat.

Achiziţia barocamerei a consumat, totuşi, un sfert din bugetul de utilare a secţiei.

Chiar şi profesorul Ioan Lascăr, şef al departamentului de arşi de la Floreasca, cel care s-a ocupat de cumpărarea ei, îi recunoaşte astăzi inutilitatea", scrie Rise Project.

Barocamera monoloc nu a fost achiziţionată direct din Germania unde este comercializată de compania Haux, ci de la un intermediar român: societatea comercială Gemedica SRL, patronată de Aurel Galea, partenerul de afaceri şi prietenul de familie al lui Sorin Oprescu, iar preţul ei a fost de 620.000 de euro – de trei ori mai mult decât costă o barocameră cu specificaţii asemănătoare, vândută de o firmă americană.

Cel care a hotărât achiziţionarea unei barocamere de tip monoloc, care a redactat caietul de sarcini al licitaţiei şi care, ulterior, a dispus achitarea acestui echipament către firma Gemedica, fără ca măcar să-l testeze, a fost Ioan Lascăr.

Articolul integral poate fi citit aici