RISE Project. Secretele lui Steinmetz (II): Pădurea din Snagov ascunsă în Panama

Documentele PanamaPapers scot la lumină alte 20 de hectare pe care magnatul israelian Beny Steinmetz le deţine, pe ascuns, în Snagov.
Beny Steinmetz
Beny Steinmetz (beny-steinmetz.com)

Suprafaţa descoperită de jurnaliştii de la RISE completează latifundia cunoscută a lui Steinmetz de la marginea Bucureştiului, adică cele 46 de hectare aflate în Băneasa şi Snagov – terenuri din care o parte se află sub sechestrul DNA în dosarul retrocedărilor frauduloase care au vizat Ferma Regală Băneasa şi pădurea Fundul Sacului din Snagov.

În acest caz, israelianul este anchetat alături de controversaţii Remus Truică (fostul director de cabinet al lui Adrian Năstase), Dan Andronic (directorul Evenimentul Zilei) şi prinţul Paul Lambrino.

Stăpânul discret din Panama

Cele 20 de hectare neştiute ale lui Steinmtez au o structură opacă de proprietate care începe cu un SRL din Bucureşti şi se înfundă într-o companie offshore din Panama, înregistrată de casa de avocatură Mossack & Fonseca.

Firma offshore se numeşte Lester Invest Group SA şi a fost înfiinţată în iulie 2009. În acelaşi an, a cumpărat firma românească Allegro Invest, la pachet cu o mare parte din suprafaţa de 20ha de la Snagov.

Anterior, SRL-ul bucureştean aparţinuse unui anume Traian Potcoavă din comuna Vlădeni, Braşov, şi sub acest patronaj, încă din 2007, în plină bulă imobiliară, începuse să cumpere terenuri de milioane la Snagov. În 2009, avea deja 20ha, direct de la proprietari sau intermediarii de drepturi litigioase.

Compania offshore a fost înfiinţată la cererea grupului Onyx din Geneva, Elveţia, condus oficial de Beny Steinmetz. Un angajat vechi al magnatului, director în holding, a fost omul care a trimis efectiv solcitarea în Panama. Se numeşte Sandra Merloni-Horemans şi este legată de miliardarul Steinmetz în mai multe afaceri, inclusiv în unele investigate acum pentru corupţie pe trei continente.

Pentru a citi continuarea articolului intraţi aici.