Ridicarea interdicţiei asupra plantelor de coca poate ajuta milioane de vieţi (studiu)

Planta de coca poate trata dureri musculare şi ar putea asigura venituri pentru fermierii săraci, susţine un studiu, citat de The Independent.

Timp de secole, frunzele de coca au fost un simbol al culturii andine, foarte apreciate pentru calităţile lor medicinale - mai ales pentru diminuarea răului de altitudine.

Cu toate acestea, boom-ul drogurilor şi creşterea cererii de cocaină, pentru care frunza de coca este un ingredient important, a condus la scoaterea în afara legii a plantei de coca de către guvernele din întreaga lume, cu efecte devastatoare pentru fermierii care au cultivat această plantă timp de generaţii.

În prezent însă, un raport independent comandat de către All-Party Parliamentary Group for Drug Policy Reform (grup reunind parlamentari britanici din toate partidele, dedicat reformei politicilor privind drogurile, n.r.), a cerut revizuirea statutului ilegal al plantei de coca şi efectuarea de cercetări în vederea identificării posibilelor sale utilizări legale, despre care se pretinde că ar putea salva vieţile a milioane de persoane de oameni săraci din întreaga lume.

Deşi interzisă în 1961, pe fondul îngrijorărilor cu privire la impactul comerţului cu cocaină, un raport din 1995 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a constatat că "nu există efecte nocive asupra sănătăţii" în urma utilizării plantei sub formă de frunze. Constatările nu au fost niciodată publicate, în urma presiunilor Statele Unite, care au urmărit o politică de lungă durată pentru distrugerea culturilor şi incriminarea producătorilor.

De asemenea, dovezile aduse săptămâna trecută de către International Centre for Science in Drug Policy au indicat că, în prezent, cocaina este cu 51% mai ieftină decât în 1990, iar eficacitatea sa a crescut.

Mai mult, preşedinta grupului amintit, Baroneasa Meacher, a declarat că războiul împotriva drogurilor a avut 'consecinţe dezastruoase' pentru ţările aflate în curs de dezvoltare. 'Angajarea agricultorilor săraci şi a familiilor lor de către baronii drogurilor din Columbia continuă să fie extrem de atractivă, în condiţiile în care există puţine alternative', a subliniat ea, adăugând că fermierii 'ar putea câştiga un venit legitim din cultivarea plantelor în vederea creării unor produse cu efect terapeutic pozitiv'.

În loc să poarte un război împotriva producătorilor, guvernele ar trebui să ia în considerare utilizarea bugetelor de întrajutorare pentru a crea pieţe reglementate în care alcaloidul aflat la baza cocainei să fie îndepărtat în condiţii sigure din frunze şi să fie descoperite produse alternative, se indică în raport.

Dincolo de faptul că sunt o sursă bogată de proteine şi calciu, frunzele de coca pot fi folosite şi pentru a face vin şi a trata durerile musculare. De asemenea, acestea ar putea constitui un posibil tratament pentru dependenţa de cocaină.

Potrivit raportului, companii precum Coca-Cola beneficiază deja permisiunea specială a US Drug Enforcement Administration pentru a importa frunze de coca uscate. De asemenea, frunzele de coca sunt importate legal în Europa pentru a produce băuturi energizante cum ar fi Red Bull.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite va organiza o sesiune specială pe această temă în 2016. La începutul acestui an, Marea Britanie s-a numărat printr-o serie de state care au sprijinit opoziţia SUA faţă de planul Boliviei de a obţine o exceptare de la Convenţia ONU din 1961 privind substanţele stupefiante, pe baza faptului că mestecatul frunzelor de coca este o practică tradiţională în cultura popoarelor indigene.

Cu un conţinut de 19,6% proteine, frunzele de coca ar putea fi o completare importantă la dietele geriatrice, iar nivelurile lor extraordinar de mari de calciu (mai mare decât în cazul laptelui sau al ouălor) sugerează că acestea ar putea fi folosite pentru tratarea oaselor rupte sau a unor boli cum ar fi osteoporoza.

De asemenea, vinul din frunze de coca a fost popular în Europa în secolul al XIX-lea până când a fost scos în afara legii. Acesta este încă produs în America de Sud, în care este promovat ca antidepresiv şi tonic pentru atenuarea răcelii şi tratarea gâtului inflamat.

Uleiul de frunze de coca conţine salicilat de metil, esenţial folosit la producerea apei de gură şi în tratarea durerilor musculare.