Riadul arestează membri ai Gărzilor Revoluţionare ale Iranului

Arabia Saudită a anunţat că a arestat trei membri ai Gărzilor Revoluţionare ale Iranului aflaţi la bordul unei ambarcaţiuni ce se apropia de câmpul petrolier Marjan al Regatului. Totuşi, Iranul a declarat că iranienii arestaţi sunt “simpli pescari”.
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene.
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene. (Getty Images)

Cei trei iranieni “sunt acum interogaţi de autorităţile saudite”, a declarat luni Ministerul pentru Informaţii şi Cultură, în condiţiile în care incidentul a avut loc pe fondul tensiunilor crescânde între cele două ţări.

Ambarcaţiunea iraniană, capturată de Marina saudită în 16 iunie, avea la bordul ei explozibili şi urma să fie folosită într-un “act terorist” în apele teritoriale saudite, potrivit unei declaraţii a Ministerului.

Mass media saudită a precizat anterior că Marina a tras mai multe focuri de avertizare când trei ambarcaţiuni mici au pătruns în apele teritoriale ale Arabiei Saudite şi s-au îndreptat cu mare viteză către platformele petroliere.

Totuşi, Iranul a acuzat paza de coastă saudită că a deschis focul asupra unei ambarcaţiuni iraniene de pescuit, ucigând un pescar.

Luni, Majid Aqababai, directorul general pentru probleme legate de frontieră în Ministerul de Interne iranian, a fost citat de mass media iraniană afirmând că “persoanele care au avut de înfruntat puterile [Arabiei Saudite] erau simpli pescari care aveau bărci de pescuit”.

Anterior, Iranul susţinuse că barca de pescuit în cauză fusese scoasă de pe cursul ei şi împinsă în apele saudite de către valurile mari.

Tensiunile dintre cei doi rivali regionali s-au deteriorat treptat. În 5 iunie, Arabia Saudită şi alte guverne arabe au suspendat legăturile cu guvernul din Qatar, invocând suportul acordat de acesta Iranului.

Dup[ câteva zile, două atacuri teroriste au avut loc în capitala iraniană Teheran – asupra Parlamentului şi a mausoleului Ayatollahului Ruhollah Khomeini. Atacurile au provocat moartea a cel puţin 17 persoane şi aparent au fost revendicate de grupul jihadist Statul Islamic.

Riadul a negat implicarea în atacurile din Teheran, dar conducerea iraniană a acuzat Arabia Saudită că finanţează militanţi islamişti suniţi, inclusiv Statul Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe