RFI: Ambasada României rămâne la Tel Aviv - Ambasadorul Palestinian în Bucureşti

Moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est.
Moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est. (Captură Foto)

Ambasadorul Palestinei în România, Fuad Kokaly, a afirmat pentru RFI că a primit asigurări că România nu va face paşi concreţi pentru mutarea ambasadei la Ierusalim.

"Am discutat cu ministrul de Externe Meleşcanu şi cu Bogdan Aurescu, din partea preşedintelui şi amândoi ne-au dat asigurări că România îşi respectă în continuare angajamentele faţă de legea internaţională şi faţă de soluţia celor două state."

În urmă cu câteva luni, preşedintele PSD a efectuat o vizită în Israel împreună cu şeful Executivului român, Viorica Dăncilă, vehiculând ideea mutării ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Anunţul a declanşat un seism în diplomaţia europeană, stârnind declaraţii din partea oficialilor europeni responsabili cu politica externă a UE - dar şi critici din partea unor diplomaţi români, precum şi a preşedintelui Klaus Iohannis, responsabilul de drept pentru politica externă a României.

"Partea română ne-a asigurat, de asemenea, că dosarul Ierusalim este unul negociabil. Am convenit să lucrăm împreună şi să îmbunătăţim relaţiile bilaterale. Au fost întâlniri oficiale şi asta înseamnă ceva.

Se adaugă acel comunicat dat de preşedintele Iohannis în urmă cu 3-4 luni. Pentru noi a fost clar în tot acest timp că şeful politicii externe, domnul Iohannis, va lua decizii numai în acord cu legislaţia internaţională.

Am reevaluat poziţia României şi mesajele transmise de Ministerul de Externe şi Cotroceni. Apoi am decis să mă întorc, alături de Ahmed Majdalani, emisar trimis de preşedintele nostru, pentru a-i încredinţa o scrisoare lui Klaus Iohannis. Din moment ce am fost asiguraţi că nu se schimbă nimic, am decis să continuăm parteneriatul", a spus ambasadorul palestinian la Bucureşti, Fuad Kokaly, într-un interviu acordat joi RFI România.

Întrebat dacă va exista o concluzie că este oportună din perspectiva economică mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Israel, diplomatul palestinian a răspuns: "Nu decid direct oamenii care lucrează la evaluarea politicii externe a României. Poate că vor recomanda mutarea ambasadei, dar asta nu înseamnă că propunerea se va materializa automat.

E dreptul lor să facă o analiză cu plusuri şi minusuri ale unei potenţiale mutări de ambasadă. Până atunci, am primit asigurări ferme de la domnul Meleşcanu şi de la Bogdan Aurescu şi pentru noi asta contează cu adevărat".

Chestionat dacă ţara sa va susţine candidatura României ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate la ONU, Fuad Kokaly a replicat:

"Da, cu siguranţă. Am promis că vom pleda pentru România la Liga Arabă şi Summitul Islamic şi că vom încerca să convingem statele arabe să sprijine România în acest demers. Am transmis Ministerului de Externe de la Bucureşti că preşedintele nostru, Mahmud Abbas, va discuta despre acest dosar cu omologul său turc, Recep Tayip Erdogan".

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că a primit ultimul aviz de la ultimul minister în urmă cu două zile şi că analizează avantajele şi dezavantajele mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, iar săptămâna viitoare urmează să se prezinte o decizie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne