Rezultatul referendumului înseamnă probleme pentru Monte Paschi şi sectorul bancar italian

Votul NU din referendumul italian împotriva unei reforme constituţionale în Italia, care l-a forţat pe premierul Matteo Renzi să îşi anunţe demisia, va duce la instabilitate politică. Iar şansele băncii Monte Paschi de a-şi reveni pe linia de plutire ar putea scădea dramatic în acest context.
(Captură Foto)

Este semnificativ faptul că votul NU ar putea pune capăt unei încercări îndelungate de salvare a celei de-a treia şi, în acelaşi timp, celei mai vechi bănci din Italia, Monte dei Paschi, care a căutat cu disperare un bailout (program de salvare) în sectorul privat, după ce a căzut testul de stres al Băncii Centrale Europene, pentru a evita o contaminare mai amplă în sectorul bancar. Un eşec al băncii Monte dei Paschi va declanşa probabil o nouă criză bancară în zona euro şi va forţa BCE să se implice din nou (aşa cum a avertizat că o va face).

După cum a scris Wall Street Journal, “la deschiderea pieţelor, luni dimineaţă, toţi ochii au fost îndreptaţi spre Banca Monte dei Paschi di Siena. Investitorii vor căuta orice semn legat de un val de retrageri masive de numerar din bancă, situaţie care ar putea forţa guvernul să ia rapid măsuri de urgenţă.

Financial Times a declarat că salvarea celei mai vechi şi încă active bănci din lume, Monte dei Paschi di Siena, este sub semnul incertitudinii după ce premierul reformist Matteo Renzi a pierdut decisiv duminică la referendumul privind reforma constituţională în Italia.

Consilierii de la Monte Paschi şi de la băncile JP Morgan şi Mediobanca au programat o întâlnire luni dimineaţă cu scopul de a decide dacă vor concepe un proiect de punere în aplicare a unei recapitalizări în valoare de 5 miliarde de euro, potrivit unor persoane informate.

În cazul în care băncile vor renunţa la planul pentru recapitalizare, statul italian urmează să naţionalizeze banca, au declarat bancheri de rang înalt.

Financial Times a susţinut că, în cazul în care eşuează recapitalizarea băncii Monte dei Paschi, guvernul italian ar urma să întreprindă o recapitalizare preventivă a băncii pentru a evita ca aceasta să fie lichidată în conformitate cu noile norme ale UE, au mai declarat persoane aflate la curent cu planul.

O recapitalizare preventivă, numită şi dreaded bail-in, ar implica partajarea sarcinilor pentru deţinătorii de obligaţiuni juniori, dar cu o garanţie pentru investitori de până la maximum 100.000 de euro, au declarat unele surse.

Financial Times a citat oficiali şi bancheri care doresc să prevină riscul unei retrageri masive din depozitele bancare ale Monte Paschi, care au scăzut cu 10% până acum în acest an.

În plus, oficialii doresc să prevină o contaminare a sectorului bancar al Italiei de la Monte Paschi.

Demisia lui Renzi ar putea pune capăt pe neaşteptate eforturilor guvernului de a curăţa sectorul bancar, care este lovit de împrumuturi neperformante imense şi rentabilitate scăzută.

Perspectiva instabilităţii politice a creat volatilitate pe pieţele financiare timp de săptămâni şi băncile italiene au afectat semnificativ performanţele restului pieţei de acţiuni a Italiei în acest an.

Analiştii consideră că nu doar Monte Paschi ar putea avea de suferit de pe urma votului NU în referendumul italian. De exemplu, planurile UniCredit SpA, cea mai mare bancă a Italiei, de a strânge aproximativ 13 miliarde de euro ar putea fi de asemenea afectate. Banca este mult mai bogată decât Monte Paschi şi mai puţin expusă efectelor votului NU.

Şi mai există BCE, care a avertizat săptămâna trecută că este pregătită să intervină şi să accelereze temporar cumpărările de obligaţiuni guvernamentale italiene dacă o eventuală contaminare a sectorului bancar ar putea duce la creşterea costurilor de împrumut ale celui mai mare debitor al zonei euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie