'Rezultatele' guvernării Ponta: dezvoltare zero, risipa banului public - Andreea Paul

Andreea Paul (PDL)
Andreea Paul (PDL) (Epoch Times România)

În contextul apropiatei rectificări bugetare anunţate de premierul Ponta, deputatul PDL Andreea Paul atrage atenţia că execuţia bugetară din primul semestru al acestui an are la bază două eşecuri majore ale Guvernului Ponta, şi anume "lipsa încasărilor în urma evaziunii tot mai mari şi construcţia pro-electorală impredictibilă".

Evaziunea fiscală a depăşit 16% din PIB (estimare avansată de Consiliul Fiscal), reaminteşte deputatul PDL, arătând că primele 6 luni de execuţie bugetară au fost marcate de 6 erori structurale ale guvernării Ponta, toate cu repercusiuni negative asupra economiei româneşti.

Prima problemă remarcată de Andreea Paul constă în faptul că investiţiile publice s-au redus cu peste 21% în primul semestru din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. "În loc de acţiuni ferme pentru prioritizarea investiţiilor publice şi pentru conectarea infrastructurii româneşti la standardele europene, PSD a ales să le amputeze", remarcă deputatul democrat-liberal, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

A doua eroare a guvernării Ponta se reflectă în faptul că România dispune de mai puţine fonduri europene faţă de anul precedent, sumele primite de la UE în prima jumătate a lui 2014 fiind cu aproape 11% mai mici decât cele încasate în primele 6 luni ale anului trecut: "Guvernul Ponta se împiedică în birocraţia europeană şi nu ştie nici în 2014 cum să atragă bani europeni, dar se laudă cu puţinele fonduri absorbite cu dificultate de actorii privaţi."

În al treilea rând, încasările din impozitul pe salarii şi venituri rămân mult sub aşteptări, susţine Andreea Paul, acestea crescând cu doar 0,6% în primul semestru din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

"Tot ceea ce a făcut Guvernul Ponta de când este la guvernare a fost să lărgească baza de impozitare şi să crească numărul de taxe şi tarife, sufocând capacitatea de creare de noi locuri de muncă şi de creştere a salariilor oficiale în mediul privat", scrie Andreea Paul într-un comunicat remis Epoch Times.

O a patra problemă remarcată de deputatul PDL este că veniturile nefiscale au scăzut cu 11,5% în aceeaşi perioadă. Deputatul PDL mai acuză: "Sunt venituri în scădere care provin de la regiile publice, societăţile naţionale autonome sau din valorificarea bunurilor confiscate. Mai trebuie să comentăm în vreun fel performanţa managerilor regiilor de stat numiţi politic de PSD? Sau jaful deconspirat tot mai des? Vreo speranţă pentru administrarea eficientă a bunurilor României?"

Tot ceea ce a făcut Guvernul Ponta de când este la guvernare a fost să lărgească baza de impozitare şi să crească numărul de taxe şi tarife

Cea de a cincea eroare a guvernării PSD scoasă în evidenţă de Andreea Paul este că veniturile din TVA stagnează, în condiţiile în care consumul a crescut. Guvernul nu reuşeşte să capteze la bugetul statului majorarea consumului care a condus la creşterea economică, remarcă deputatul PDL.

Statul pierde anual peste 10 mld. euro doar din TVA-ul necolectat, reaminteşte Andreea Paul, adăugând că dacă jumătate din aceşti bani s-ar investi în educaţie, "am ajunge departe".

Cea de a şasea "eroare structurală" a Guvernului Ponta este risipa banilor publici, mai scrie deputatul democrat-liberal. Cheltuielile cu bunurile şi serviciile au crescut cu 5,7%, cu alte cuvinte, s-au majorat achiziţiile făcute de stat pe banii românilor, „de prea multe ori prin contracte atribuite direct clientelei politice".

În plus, cheltuielile de personal au crescut cu 3,4% în primele 6 luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fără îmbunătăţirea în vreun fel a calităţii serviciului public pentru români, fără nicio strategie de profesionalizare şi diminuare a aparatului birocratic, concluzionează deputatul PDL.