Rezoluţia care cere retragerea trupelor ruse din Transnistria ar putea fi votată de SUA

Reprezentanţii RM în SUA
Reprezentanţii RM în SUA (parliament.md)

Aflat în Statele Unite ale Americii, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunţat că rezoluţia Congresului SUA care susţine asocierea Republicii Moldova la Uniunea European şi cere Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele şi muniţiile din regiunea transnistreană ar avea suport la vot.

Anunţul a fost făcută la întrevederea cu grupul de prietenie din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA. Congresmanul David Price, co-preşedint al grupului, a reiterat suportul pentru Republica Moldova în eforturile de consolidare a democraţiei, creştere a securităţii energetice, continuare a reformelor, dezvoltare economică şi protejare a spaţiului informaţional.

”În februarie curent, Congresul SUA a înregistrat o rezoluţie în care susţine lupta Republicii Moldova cu acţiunile de dezinformare desfăşurate de către anumite state din Europa de Est în mass-media naţionale. În documente se face îndemn către conducerea Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele şi muniţiile de pe teritoriul recunoscut internaţional al Moldovei, să se abţină de la ameninţări economice sau de la exercitare a presiunilor asupra Moldovei, precum să înceteze orice acţiuni care susţin mişcările separatiste de pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul mai specifică faptul că Statele Unite susţin procesul de reintegrare pe cale paşnică a regiunii din stânga Nistrului, oferindu-i acesteia statut special în cadrul ţării”, se arată într-un comunicat al Parlamentului RM.

Rezoluţia a fost înregistrată în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA de către congresmenii David Price şi Pete Olson.

Amintim că preşedintele Parlamentului efectuează o vizită în Statele Unite ale Americii, în perioada 11-19 aprilie 2018, unde va ţine un discurs la Reuniunea Adunării Generale a ONU privind siguranţa rutieră, măsurile întreprinse pentru a reduce numărul victimelor în trafic, precum şi importanţa măsurilor de prevenire, inclusiv prin instrumente legislative, standarde în infrastructura rutieră şi educaţie. De asemenea, Candu va participa la New York la Conferinţa parlamentară globală a Reţelei parlamentare a Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe