Rezervele Rusiei au scăzut sub 400 miliarde de dolari

Lingouri de aur
Lingouri de aur (MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images)

Începând cu 19 decembrie, rezervele Rusiei în aur şi valută străină au scăzut sub 400 de miliarde de dolari pentru prima dată de la criza din 2008-2009, a declarat joi Banca Centrală a Rusiei.

Banca Centrală a cheltuit peste 80 de miliarde de dolari pentru a susţine rubla în acest an, în contextul în care scăderea preţurilor globale la petrol şi sancţiunile vestice impuse asupra Moscovei datorită implicării sale în criza ucraineană au determinat o devalorizare continuă a rublei ruseşti, ameninţând stabilitatea financiara a ţării.

Banca a extins operaţiunile sale de recumpărare a valutei străine ca răspuns la instabilitatea pieţei, oferind băncilor valută străină pe o perioadă de o săptămână, 28 de zile şi un an, pentru a uşura un deficit al dolarului şi al monedei euro.

Analiştii au declarat că aproximativ 5 miliarde din scăderea economică în valoare de 15 miliarde de dolari în săptămâna de după 19 decembrie s-au datorat intervenţiilor pentru susţinerea rublei, în timp ce pierderea a 7 miliarde s-a datorat valutei străine împrumutate băncilor ca parte a operaţiunilor de executare silită.

Din moment ce valuta străină va fi returnată Băncii Centrale într-o etapă ulterioară, rezervele şi-ar putea recupera o parte din pierderi pe termen apropiat sau mediu.

Dar pierderile nerecuperate, spun analiştii, vor fi văzute ca un rezultat al schimbării valorilor holdingului bancar în valută străină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie