Rex Tillerson în Golf, pentru a pune scoci peste crevasa Doha–Riad

Secretarul de stat american Rex Tillerson va purta discuţii cu emirul şi ministrul de Externe al Qatarului în cea de-a doua etapă a călătoriei sale de patru zile în Golf, pentru a ajuta la găsirea unei soluţii la criza continuă din sânul Consiliului de Cooperare al Golfului.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images)

Oficiali americani au declarat că Tillerson nu se aşteaptă la un rezultat pozitiv imediat, avertizând că acesta ar putea apare la o distanţă de câteva luni.

Mai degrabă, au mai precizat ei, Tillerson doreşte să exploreze posibilităţile pentru declanşarea unor negocieri.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au suspendat legăturile cu Qatarul în 5 iunie şi au impus o blocadă terestră, maritimă şi aeriană asupra ţării.

Cvartetul acuză Qatarul de finanţare a “terorismului” şi destabilizare a regiunii, acuzaţii pe care Doha le respinge ca fiind “nefondate”.

În 22 iunie, cele patru state au prezentat Qatarului o listă cu 13 cereri pentru ridicarea sancţiunilor, printre care: închiderea reţelei de televiziune Al-Jazeera, limitarea relaţiilor guvernului din Doha cu Iranul şi expulzarea soldaţilor turci staţionaţi în Qatar.

Doha a respins cererile şi cele patru naţiuni arabe consideră acum lista de cereri ca fiind “nulă”.

Kuweitul încearcă în continuare să medieze disputa dintre ţările arabe.

Luna trecută, Tillerson a cerut grupului de 4 state arabe, condus de saudiţi, să relaxeze blocada asupra Qatarului, susţinând că aceasta provoacă consecinţe umanitare neintenţionate şi afectează lupta condusă de SUA împotriva grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL sau Daesh).

“Speranţa noastră este ca aceste ţări să ia măsuri imediate pentru a relaxa situaţia şi a depune un efort sincer în vederea soluţionării neînţelegerilor pe care le au între ele”, a declarat Tillerson.

Peste 11.000 de soldaţi americani şi ai coaliţiei conduse de SUA se află staţionaţi la baza aeriană Al Udeid din Qatar, de unde operează peste 100 de avioane de luptă.