Revoluţia Umbrelelor, victorie temporară în faţa Partidului Comunist Chinez

Demonstranţi pro democraţie în Hong Kong, 18 iunie 2015.
Demonstranţi pro democraţie în Hong Kong, 18 iunie 2015. (PHILIPPE LOPEZ/AFP/Getty Images)

O propunere controversată pentru a permite cetăţenilor din Hong Kong să îşi aleagă direct liderul politic al oraşului, dar numai de pe o listă de 3 candidaţi propuşi de Partidul Comunist Chinez, a fost respinsă joi după o dezbatere lungă de 10 ore.

Doar 8 legiuitori au votat în favoarea propunerii care limita democraţia regiunii autonome, după ce activiştii şi politicienii pro-democraţie au declarat că aceasta reprezintă o încălcare a unei promisiuni anterioare de a oferi Regiunii Speciale Administrative Chineze un “vot universal”. Pentru ca propunerea să fi fost adoptată ar fi fost nevoie de voturile a minim 47 din cei 70 de legiuitori.

Anticipând înfrângerea, membrii taberei pro-Beijing au părăsit pe neaşteptate sala Legislativului unde a avut loc votul dar, datorită unei comunicări deficitare, nu au reuşit să reducă numărul necesar de legiuitori – 30 – pentru desfăşurarea votului. În final, au fost număraţi 37 de legiuitori.

În China continentală, mass media susţinută de stat a declarat că “radicalii” sunt responsabili pentru înfrângere.

Opoziţia faţă de această propunere a determinat sute de mii de oameni să iasă pe străzile Hong Kong-ului anul trecut, în cadrul unei mişcări de nesupunere civilă care a ajuns să fie cunoscută sub numele de Revoluţia Umbrelelor. Mari porţiuni din Hong Kong, considerat un centru financiar care se autoguvernează, au fost paralizate timp de aproape 3 luni.

Ca urmare a înfrângerii acestei propuneri, metoda existentă de alegere a Şefului Executiv din rândul unui colegiu electoral, format din 1.200 de reprezentanţi în mare parte pro-Beijing, va rămâne în vigoare pentru următoarele alegeri din 2017.

Propunerea respinsă – pe care susţinătorii au caracterizat-o ca un pas semnificativ către mult promisa democraţie şi pe care opozanţii au numit-o drept o bătaie de joc la adresa alegerilor libere – a declanşat o dezbatere în ambele tabere, care a durat timp de 10 ore, începând miercuri seara şi finalizându-se joi dimineaţa.

În faţa complexului legislativ, într-o piaţă mare divizată de o barieră, s-au adunat manifestanţi din ambele tabere, pro Hong Kong şi pro-Beijing.

O organizaţie numită Cetăţeni Împotriva Votului Pseudo-Universal a organizat timp de mai multe nopţi succesive, înaintea votului, o discuţie cu intelectualii şi activiştii, în timp ce grupurile pro-Beijing alăturate, precum Asociaţia Tineretului Unit din Hong Kong, au strigat slogane de susţinere a regimului comunist chinez.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe