"Revoluţia fiscală" a Guvernului Tudose bulversează mediul privat. Unele domenii ar putea fi puse pe butuci

Trecerea de la impozitul pe profit de 16% la impozit e 1% pe cifră de afaceri pentru firmele cu afaceri de până la un milion de euro, ar putea conduce la închiderea unor companii din domenii cu rulaj mare de bani, dar cu profituri mici, arată Florin Jianu.
Florin Jianu vicepreşedinte CNIP MMR
Florin Jianu vicepreşedinte CNIP MMR

Impozit pe cifra de afaceri pentru peste 450.000 de firme, mărirea salariilor minime şi în genere modificările anunţate pentru anul 2018 de Ionuţ Mişa şi de colegii săi din Guvern bulversează firmele româneşti, iar firme din anumite domenii s-ar putea închide ca urmare a trecerii la impozit pe cifra de afaceri, a declarat, vineri, pentru startupcafe.ro, Florin Jianu, preşedintele celei mai mari organizaţii de patroni de firme mici şi mijlocii (IMM) din România.

Jianu a criticat majorarea pragului cifrei de afaceri la încadrarea ca microîntrerindere de la 500.000 de euro pe an la 1 milion de euro şi a susţinut că trecerea de la impozitul pe profit de 16% la impozitul pe venitul microîntreprinderii, de 1%, ar putea conduce la închiderea unor firme din domenii cu rulaj mare de bani, dar cu profituri mici. În această categorie ar intra agenţii de turism, revânzători, transport, fabricare în sistem lohn.

„Am încercat să întrebăm în diverse sectoare. Unele sectoare sunt afectate, cum este turismul, unde marja de profit este foarte mică. Vorbesc de revânzători, agenţii de turism. Comisionul în turism este undeva la 5-6%, care conţine şi TVA şi alte cheltuieli pentru angajaţi, sedii etc. Deci acest 1% pe cifra de afaceri s-ar putea să închidă firme din acest domeniu. Mai sunt şi alte domenii afectate: transportul sau lohnurile” - a spus Jianu, pentru startupcafe.ro.

Fostul ministru a mai adăugat că Guvernul ar fi trebuit să facă testul IMM-urilor şi alte evaluări înainte de aceste măsuri, care lipsesc în acest moment.

Reamintim că joi Guvernul a decis că firmele cu cifra de afaceri de până la 1 milion de euro vor plăti impozit pe cifră de afaceri, nu pe profit cum era până acum.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie