"Revoluţia copiilor" contra "Revoluţia Fiscală". Petiţie pentru dreptul copiilor la terapie

Revoluţia Fiscală va face ca mult mai puţine companii să poată vira 20% din impozitul pe profit ONG-urilor. Ca efect direct, multe fundaţii îşi vor pierde finanţarea şi şi-ar putea închide porţile. De suferit vor suferi cei ce beneficiau de serviciile lor. Inclusiv copiii cu autism. Deşi disperaţi, părinţii nu stau să plângă ci vin cu soluţii.
Copii
Copii (Alexandra Sandu)

În contextul în care Revoluţia Fiscală riscă să îngroape multe ONG, un grup de mămici de copii cu autism au iniţiat o petiţie pentru susţinerea organizaţilor care oferă servicii persoanelor ce suferă de această afecţiune. Intitulată simbolic "Revoluţia Copiilor", petiţia nu se limitează doar la a trage un semnal de alarmă ci vine cu propuneri concrete pe care legiuitorii le-ar putea prelua şi aplica, pentru a oferi celor cu tulburări de neurodezvoltare o şansă la o viaţă decentă şi demnă.

Mămicile atrag atenţia că în România, câteva zeci de mii de persoane beneficiază de servicii sociale în cadrul ONG-urilor de specialitate. Conform statisticilor internaţionale, aproximativ 14% dintre copiii români suferă de o formă de tulburare de spectru autist şi alte câteva zeci de mii suferă de boli psihice şi neurologice. Pentru părinţi, sprijinul din partea fundaţiilor înseamnă un ajutor real pentru a face faţă cheltuielilor cu terapia.

Însă, în urma aplicării noului Cod Fiscal, ONG-urile care asigură servicii sociale şi terapii specifice pentru copiii şi tinerii cu tulburări din spectrul autist, alte tulburări de dezvoltare, boli genetice şi neurologice se află într-o situaţie gravă şi nu mai pot oferi servicii de evaluare gratuită sau terapie gratuită.

În consecinţă, mamele propun Parlamentului şi Guvernului, 7 "măsuri esenţiale" pentru crearea unor condiţii suportive pentru dezvoltarea serviciilor sociale oferite categoriilor vulnerabile de către ONG-urile acreditate şi pentru asigurarea accesului gratuit la terapii de recuperare pentru persoanele cu tulburări de spectru autist şi copiii cu tulburări psihice din România. Petiţia, însoţită de semnăturile celor ce subscriu acestei cauze, va ajunge la Guvern, Parlament şi sediile principalelor partide.

Cele 7 măsuri sunt:

"1. DECONTARE REALĂ A SERVICIILOR PSIHOLOGICE - Medicul psihiatru pediatru şi/sau neurolog pediatru pune diagnosticul şi, pe lângă reţeta cu medicamente, completează un formular pe care prescrie şedinţele de terapie/psihopterapie recomandate lunar pacientului cu tulburări de spectru autist (copii şi adulţi) şi alte tulburări psihice la copii (minim 5h/săptămână, maxim 20h pe săptămână). Aparţinătorul merge cu formularul cu recomandări de terapie la orice psiholog sau psihopedagog acreditat de COPSI, din cabinet privat sau ONG, psihologul prestează orele, aparţinătorul semnează formularul şi acesta este predat ulterior la CJAS pentru decont, aşa cum procedează farmaciile. Aşa cum CJAS decontează reţetele cu medicamente gratuite către farmacii, va decontă terapia recomandată de medic către psihologi.

2. ONG-urile care prestează servicii sociale să fie exceptate de la obligativitatea de a plăti cote la nivelul salariului minim cu normă întreagă, deşi au angajaţi part time (obligativitate introdusă prin Ordonanţa Guvernului nr. 4/2017). Efectiv NU ne permitem, nu avem profit şi prestăm servicii de protecţie socială. În momentul de faţă, aceste taxe se plătesc din BANII părinţilor copiilor cu dizabilităţi.

3. ONG-urile care prestează servicii sociale să fie scutite de la plata cotelor angajatorului, pentru că prestăm servicii sociale în locul statului, NU avem profit, aducem de multe ori bani de acasă pentru taxele pe salarii şi NU prestăm activităţi comerciale.

4. Să simplifice procedura de depunere a formularelor 230, să permită în continuare să fie depuse şi cu borderou de ONG-urile care le colectează. Şi contribuabilii să poată direcţiona la 3,5% din impozitul pe venit pentru un ONG (deoarece sumele colectate prin formularul 230 s-au redus ca urmare a scăderii impozitului pe salarii de la 16% la 10%).

5. Să permită microintreprinderilor să direcţioneze un procent din impozitul pe venit către ONG-uri, cu deducerea aferentă aşa cum direcţionau din impozitul pe profit înainte de revoluţia fiscală. Această măsură a destabilizat sever bugetele ONG-urilor din domeniul social care se bazau în mare parte pe sponsorizări de la firme mici şi mijlocii.

6. ONG-urile din social care sunt acreditate şi licenţiate pentru oferirea de servicii sociale (centre de copii, adulţi, vârstnici) să primească automat statut de utilitate publică cu toate drepturile aferente. În prezent se lucrează la un proiect de lege privind organizaţiile asociative fără scop lucrativ, măsura ar putea fi introdusă acolo.

7. Consiliile judeţene să aibă un termen de 1 an de zile pentru subcontractarea serviciilor sociale către ONG-urile licenţiate. Există legislaţie care permite autorităţilor judeţene să subcontracteze serviciile sociale către ONG-uri, dar aceasta se implementează haotic şi neunitar. Ex. CJ Mureş subcontractează încă de anul trecut serviciile sociale către ONG-uri în baza unui regulament adoptat prin HCJ."

Petiţia poate fi accesată aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne