Revocarea lui Kovesi. Tudorel Toader pregătit să atace la CCR un eventual refuz al lui Iohannis

La finele dezbaterilor în urma cărora CSM a dat aviz negativ cererii sale de revocare a şefei DNA, ministrul Justiţiei lasă să se înţeleagă că CCR ar putea fi sesizată pe tema unui posibil conflict instituţional, dacă preşedintele Ioannis va refuza şi el să o revoce pe Kovesi. Acest scenariu prinde acum contur.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Întrebat luni dacă este pregătit să sesizeze Curtea Constituţională în cazul în care preşedintele nu va da curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a răspuns: "Da, eu sunt pregătit", relatează Agerpres. Ministrul a mai precizat că aşteaptă motivarea avizului dat de Secţia pentru procurori a CSM şi decizia şefului statului.

"Aşteptăm motivarea secţiei de procurori, spuneam şi chiar cred că hotărârea a fost luată în câteva minute, dar motivarea durează de vreo două săptămâni, pentru că e dificil să motivezi contra evidenţei. E dificil să feliciţi pe cineva pe motivul că a încălcat de trei ori Constituţia. Adică trei conflicte juridice de natură constituţională în jumătate de an de aceeaşi persoană între puterile statului, chiar dacă al treilea Curtea a zis: se respinge. Dar considerentele sunt ad litteram ca în decizia 68 de admitere. Prin urmare, să aşteptăm motivarea Secţiei de procurori, să aşteptăm hotărârea preşedintelui, după care decidem. (...) Vom vedea atunci şi vom proceda în consecinţă", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Ministerului Justiţiei.

Reamintim că secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ pe 27 februarie propunerii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Kovesi. Înainte ca CSM să pronunţe verdictul, Tudorel Toader anunţa:

"Indiferent ce va decide CSM, indiferent ce va decide preşedintele, indiferent de ce va decide CCR dacă va fi sesizat conflict, sunt convins că dezbaterea va continua şi trebuie să continue pentru a avea radiografia exactă a activităţii manageriale (a DNA)."

Mai amintim că probabilitatea ca Iohannis să dea curs cererii lui Toader este extrem de mică, având în vedere că şeful statului s-a declarat, în repetate rânduri, mulţumit de activitatea DNA şi a procurorului şef şi a precizat că argumentaţia lui Toader nu l-a convins.

Cât despre temeinicia sesizării lui Toader, în timp ce adepţii revocării au tot susţinut ideea că şeful statului nu poate decât să o revoce pe şefa DNA, atât fostul şef al CCR Augustin Zegrean cât şi judecătorul (fost CSM) Cristi Danileţ au explicat că preşedintele poate să refuze cererea lui Toader, acesta fiind dreptul său constituţional.

"Văd pe unii ce se dau specialişti în legile justiţiei care spun că Preşedintele ţării nu ar putea să adopte altă soluţie decât revocarea şefului DNA când aceasta se propune de ministru, căci legea nu ar prevedea posibilitatea respingerii propunerii. Păi nu trebuie să prevadă legea, căci...permite Constituţia.

Eu am mai explicat cândva cum e cu revocarea https://cristidanilet.wordpress.com/…/procedura-de-revocar…/. Dar acum haideţi să vedem ce spune CCR în decizia 375 din 2005: 'Dacă Preşedintele României nu ar avea nici un drept de examinare şi de apreciere asupra propunerilor făcute de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea judecătorilor şi procurorilor sau în anumite funcţii de conducere ori dacă nu ar putea refuza numirea nici motivat şi nici măcar o singură dată, atribuţiile Preşedintelui României, prevăzute de art.94 lit.c) coroborat cu art.125 alin.(l) din Constituţie, ar fi golite de conţinut şi importanţă', explica recent Danileţ.