Revocarea lui Kovesi produce efecte. Niciun candidat pentru şefia DNA

Cu o zi înainte de expirarea termenului de depunere a candidaturilor pentru şefia DNA, niciun procuror nu-şi depusese dosarul pentru a accede la postul lăsat vacant, fără voia ei, de Kovesi.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Modul în care a fost revocată Laura Codruţa Kovesi, la dorinţa lui Tudorel Toader, fără ca opinia CSM şi a şefului statului să conteze, pare că a avut efect. Până duminică, nici măcar un singur procuror nu-şi depusese candidatura pentru şefia DNA. Cel puţin aşa a declarat ministrul Justiţiei pentru Mediafax. Pe de altă parte, Tudorel Toader s-a declarat convins că luni, ultima zi de înscrieri, vor veni procurori care să-şi depună dosarul. În caz contrar, procedura ar urma să se reia.

"În acest moment nu este niciun candidat! Sunt convins de faptul că mâine vom avea candidaturi. În caz contrar, se va relua procedura. Procedura se reia şi în situaţia în care candidatul/candidaţii înscris/înscrişi este/sunt respins/ respinşi!”, a precizat, pentru Mediafax, Tudorel Toader.

Reamintim că Ministerul Justiţiei organizează, în perioada 09 – 30.07.2018, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până la data de 23.07.2018 (inclusiv), la Direcţia resurse umane din cadrul Ministerului Justiţiei.

Concursul a fost organizat după ce, în urma uneia dintre cele mai controversate decizii pronunţate de CCR în ultima perioadă, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi. Revocarea lui Kovesi a fost percepută de o parte a societăţii civile şi a magistraţilor drept un fel de început al sfârşitului în ceea ce priveşte independenţa magistraţilor căci, practic, revocarea a avut loc în pofida faptului că CSM a dat aviz negativ cererii lui Tudorel Toader, iar şeful statului îşi exprimase şi el dezacordul faţă de acest demers. CCR a decis totuşi că şeful statului este obligat să o dea jos din funcţie pe şefa DNA. Multe voci au susţinut atunci că acest lucru echivalează practic cu o subordonare a preşedintelui faţă de ministrul Justiţiei şi că în urma unei astfel de decizii procurorii se vor simţi practic la cheremul ministrului Justiţiei, personaj numit politic, care-i poate demite când vrea el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne