REVISTA PRESEI ECONOMICE - Oraşele fantomă din China cauzate de boom-ul imobiliar

Doi muncitori mută un model de clădire în timpul unui targ imobiliar în 2007, în Xian, provincia Shaanxi, din China. Multe provincii din China au construit cartiere şi chiar oraşe  întregi care sunt, practic, goale.
Doi muncitori mută un model de clădire în timpul unui targ imobiliar în 2007, în Xian, provincia Shaanxi, din China. Multe provincii din China au construit cartiere şi chiar oraşe întregi care sunt, practic, goale. (China Photos / Getty Images)

Programul Prima Casă are din nou plafon de garanţii, de data aceasta doar pentru credite în lei. Mai multe despre acest subiect, dar şi despre estimarea cererii de petrol la nivel global în 2014 aflaţi din revista presei economice.

ECONOMICA.NET: Programul “Prima casă” trece în lei, negocierea se va face în euro.

Prima Casă are din nou plafon de garanţii, însă doar pentru credite în lei. Cine doreşte să îşi achiziţioneze un apartament poate deja să meargă la băncile participante şi să deschidă un dosar de credit ipotecar. Trecerea pe lei a programului ”Prima Casă” se va lovi însă de un obstacol ce ţine mai degrabă de mentalitate, iar negocierea în tranzacţiile pe acest program se va face tot în euro, este de părere preşedintele Kiwi Finance, Anca Bidian.

Oficialul societăţii de brokeraj bancar susţine că este greu de estimat ce impact va avea trecerea programului ”Prima Casă” exclusiv pe lei pentru că nu pot fi comparate cu programele anterioare, care cu toate că au avut oferte pentru ambele valute au fost accesate preponderent în euro, iar acesta ar putea fi considerat ca unul pilot.

Aceasta a declarat că o eventuală încetinire a programului nu va avea ca efect o scădere a preţurilor locuinţelor pentru că proprietarii de locuinţe vechi mai degrabă le vor retrage de la vânzare decât să le ieftinească, iar stocul nou de locuinţe este foarte mic.

CAPITAL: Trei moduri prin care “ne păcălesc” farmaciile.

Lipsa genericelor de la rafturi, adaosuri comerciale astronomice sau recomandări făcute pacienţilor doar cu scopul unui profit mai mare. Sunt doar câteva dintre modalităţile prin care marile lanţuri farmaceutice încearcă să îşi maximizeze profiturile pentru a contracara efectele termenelor de plată mult prea mari ale statului.

Cum insolvenţa loveşte anual în jur de 200 de farmacii independente, piaţa ajunge să se împartă între marile lanţuri de retail farmaceutic, care au demarat în ultimul timp o adevărată ofensivă de marketing. Odată intrat într-o farmacie, ai impresia că te afli de fapt la un stand de cosmetice dintr-un supermarket.Pentru că banii de la CNAS vin şi cu un an întârziere, farmaciile se concentrează pe vânzările de produse care să le asigure câştig instant: cosmetice şi OTC-uri (produse over the counter, adică fără reţetă). Farmaciile care au pariat pe produse cosmetice şi dermo-cosmetice începând cu 2006 şi-au dublat vânzările la acel moment.

ZF: Cât cheltuiesc românii pe haine şi încălţăminte

Românii cheltuie anual pe haine, accesorii şi pantofi 11,4 miliarde de lei, suma urmând să crească în anii următori, astfel încât în 2017 piaţa totală să ajungă la 12,5 miliarde de lei, potrivit datelor oferite de compania de cercetare de piaţa Euromonitor.

România este de altfel o piaţă subdezvoltată, în contextul în care un român cheltuie lunar pe astfel de produse sub 50 de lei (11 euro), sumă suficientă pentru achiziţia doar a unei bluze sau a unei rochii. Aceste cifre ne poziţionează astfel mult în urma altor state, chiar şi din regiune, cum este cazul Poloniei, Cehiei sau Ungariei. Un belgian cheltuie, de exemplu, lunar pe haine şi pantofi 71 de euro, de şase ori mai mult decât un român. Această „înapoiere“ reprezintă însă cheia pentru creştere în anii care vor urma.

FINANŢIŞTII.RO: IEA reduce estimarea privind cererea de petrol în 2014

Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a redus estimarea de creştere a cererii de petrol în 2014, din cauza ritmului mai lent al dezvoltării economice în China şi a redresării dificile din SUA şi Europa. Datele IEA ţin seama de prognozele FMI, care în luna iulie a redus estimarea de creştere a economiei mondiale pentru anul viitor de la 3,3% la 3,1%.

Consumul global de petrol va creşte cu 1,1 milioane de barili pe zi, respectiv cu 1,2%, la 92 milioane de barili pe zi, potrivit unui raport lunar al IEA. Estimarea este cu 100.000 de barili pe zi mai mică decât cea publicată cu o lună în urmă. Potrivit IEA, cererea pentru ţiţeiul livrat de OPEC va scădea anul viitor cu 400.000 de barili pe zi, la 29,4 milioane de barili pe zi, din cauza creşterii producţiei altor ţări, cum ar fi Statele Unite şi Canada, care este mai mare decât creşterea consumului mondial de petrol.

BURSA: Autorităţile de la Beijing, îngrijorate de boomul imobiliar chinez.

Multe provincii din China au construit cartiere şi chiar oraşe întregi care sunt, practic, goale, din cauza lipsei de planificare şi a boom-ului imobiliar, afirmă directorul adjunct la Centrul de Dezvoltare Urbană a Chinei, Qiao Runling. Potrivit acestuia, aproape fiecare localitate de mărime medie sau mare are planuri pentru a ridica noi clădiri în afara oraşului, mizând pe urbanizarea rapidă, pentru a stimula creşterea economică.

În multe cazuri, noile oraşe construite depăşesc planurile promovate de primărie şi de multe ori sunt complet goale. Responsabilul chinez a avertizat că ţara are în prezent “un exces de ofertă de oraşe”. Există şi un caz devenit faimos, cazul Kangbashi, un oraş din nord-estul Chinei, conceput să ofere locuinţe pentru 1,5 milioane de persoane. Dar proiectul nu a atras decât câteva zeci de mii de cumpărători, deşi este prevăzut cu parcuri uriaşe, teatre, muzee şi o piaţă imensă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură