Revenind în subordinea preşedintelui Republicii Moldova, SIS şi SPPS s-au ales cu şefi noi

Angajat Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS)
Angajat Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) (agora.md)

Comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică a propus marţi 25 iunie, în plenul Parlamentului candidatura lui Alexandru Esaulenco în funcţia de director al Serviciului Informaţii şi Securitate (SIS), care a fost votat de 59 de deputaţi.

Printre întrebările primite de la deputaţi, după primirea mandatului de director SIS, au vizat expulzarea profesorilor turci. „Am început o anchetă internă şi urmează ca timp de nouă zile să prezentăm primele informaţii obţinute privind expulzarea profesorilor turci”, a răspuns Alexandru Esaulenco.

Potrivit UNIMEDIA, la final, după depunerea jurământului, noul şef SIS a declarat în plenul Parlamentului că propune pentru funcţia de director adjunct al instituţiei în fruntea căreia se află, candidatura lui Artur Gumeniuc, consilierul preşedintelui Igor Dodon în domeniul apărării şi securităţii naţionale, precum şi secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Specificând că a votat pentru numirea lui Alexandru Esaulenco în calitate de nou director al SIS, deputatul ACUM, Dumitru Alaiba a subliniat că acesta este profesionist şi competent, vine cu răspunsuri punctuale şi clare, fără abateri politice. Mai mult decât atât, Alaiba consideră că împreună cu oamenii integri de la SIS Esaulenco are şansa să demonstreze o schimbare a stilului de comportament al acestei instituţii.

„Sarcina noastră din Parlament - să asigurăm controlul parlamentar asupra activităţii SIS. Ne confruntăm cu multiple provocări de securitate - externe şi interne”, a scris Alaiba pe pagina sa de Facebook, adăugând totodată că „NU dăm SIS-ul nimănui. Decapitarea SIS era o chestie de urgenţă, pentru că în fruntea instituţiei era un element oligarhic. Asta trebuia făcut. Asta am făcut în prima zi, imediat după votarea guvernului”.

Fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vasile Botnari, a fost demis de Parlament la 8 iunie anul curent. Decizia a fost luată unanim cu votul a 61 de deputaţi ai Blocului ACUM şi PSRM.

De menţionat că după ce Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS) a revenit în subordinea preşedintelui Republicii Moldova prin decizia recentă a majorităţii parlamentare, Igor Dodon a numit un nou şef la SPPS, respectiv pe Iaroslav Martin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe