Reuters: Phenianul produce propriile motoare de rachete. Nu are nevoie de tehnologie ucraineană

Reuters a citat oficiali ai serviciilor americane de informaţii care consideră că Phenianul îşi poate produce propriile motoare de rachete şi nu are nevoie să importe tehnologie din Ucraina.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Raportul Reuters publicat marţi oferă suport Ucrainei, care a negat că a furnizat Coreei de Nord orice fel de tehnologie pentru rachete, şi contravine noului studiu realizat de Institutul Internaţional pentru Studii Strategice, care a precizat că regimul nord-coreean a obţinut probabil motoarele folosite în cele mai recente teste de rachete balistice pe piaţa neagră, de la fabrici din Ucraina sau Rusia.

Agenţia citează un oficial american din sectorul american al informaţiilor afirmând: “Avem informaţii care sugerează că Phenianul nu depinde de importuri de motoare... Însă considerăm că au abilitatea de a produce ei înşişi motoare”.

De asemenea, agenţia rusă de ştiri TASS a afirmat marţi că oficiali ai serviciilor americane de informaţii consideră că Phenianul poate produce singur motoare de rachete.

Publicaţia americană The New York Times a susţinut luni că anumiţi oficiali ai serviciilor americane de informaţii sunt de părere că motoarele folosite de nord-coreeni probabil provin de la o fostă fabrică de armament din Ucraina care a operat în perioada Războiului Rece.

Întrebată în legătură cu această problemă, Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, a părut marţi să ia partea Ucrainei, susţinând că ţara are un “palmares foarte puternic în ceea ce priveşte neproliferarea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe