Reuniune de urgenţă. CSONU va discuta despre protestele fatale generate de deschiderea ambasadei SUA în Ierusalim

Manifestanţi palestinieni transportă un bărbat rănit în timpul unui protest împotriva mutării ambasadei americane în Ierusalim. Scena a fost surprinsă în apropierea taberei de refugiaţi Al Bureij, lânga graniţa dintre Gaza şi Israel, 14 mai 2018.
Manifestanţi palestinieni transportă un bărbat rănit în timpul unui protest împotriva mutării ambasadei americane în Ierusalim. Scena a fost surprinsă în apropierea taberei de refugiaţi Al Bureij, lânga graniţa dintre Gaza şi Israel, 14 mai 2018. (Hassan Jedi/Anadolu Agency/Getty Images)

Consiliul de Securitate al ONU se întâlneşte marţi pentru dezbateri pe tema violenţelor care au avut loc luni de-a lungul frontierei dintre Israel şi Fâşia Gaza.

Kuweitul a cerut reuniunea după ce aproximativ 58 de palestinieni au fost ucişi şi peste 1.200 au fost răniţi de gazele lacrimogene, gloanţele de cauciuc şi reale ale soldaţilor israelieni în timpul unor proteste ample care au avut loc luni în timp ce oficialii americani şi israelieni sărbătoreau transferarea ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim.

Israelul a declarat că soldaţii săi au apărat frontiera şi a acuzat militanţii Hamas că au încercat să lanseze un atac sub acoperirea unui protest, potrivit RFE/RL.

Marţi dimineaţă, susţinători ai preşedintelui american Donald Trump s-au adunat în faţa noului complex diplomatic american din Ierusalim, în timp ce mii de poliţişti au patrulat pe străzi.

Aproximativ 40.000 de manifestanţi palestinieni s-au adunat în câteva puncte de-a lungul gardului se securitate dintre Fâşia Gaza şi Israel, unde au avut loc proteste similare de aproximativ 6 săptămâni. Unii manifestanţi au aruncat cu pietre şi cocktail-uri Molotov asupra soldaţilor israelieni şi au incendiat cauciucuri pentru a genera un fum dens.

Soldaţii israelieni au declarat că au folosit proceduri standard de operare pentru a împiedica manifestanţii să treacă de gardul de frontieră.

SUA a acuzat mişcarea Hamas din Gaza pentru noile violenţe, însă preşedintele palestinian Mahmud Abbas a susţinut că Israelul a comis “masacre”, iar SUA “nu mai este un mediator în Orientul Mijlociu”.

Nu este clar ce rezultat va fi obţinut în urma sesiunii Consiliului de Securitate al ONU. Niciun fel de declaraţie sau acţiune nu au rezultat după o întâlnire similară pe tema protestelor din luna martie, iar doi diplomaţi ONU au afirmat că membrii consiliului nu au putut ajunge luni la un acord unanim pentru elaborarea unei declaraţii propuse de Kuweit.

Declaraţia, obţinută de mass media, ar fi exprimat “indignare şi tristeţe” faţă de crimele comise la frontiera dintre Gaza şi Israel, ar fi urmărit o “investigaţie independentă şi transparentă” privind protestele fatale şi ar fi cerut tuturor părţilor să manifeste cumpătare.

Diplomaţi ONU au declarat că SUA a blocat propunerea din cauza cererii consiliului ca toate ţările să se conformeze unei rezoluţii CSONU vechi de câteva decenii care le-a cerut să nu aibă ambasade în Ierusalim. Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat.

Luni, delegatul palestinian la ONU a cerut Consiliului să condamne crimele, însă Israelul a cerut în schimb condamnarea mişcării Hamas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe