Retrospectivă Epoch Times 2012: Cele mai populare destinaţii turistice internaţionale

Turnurile bisericii Sf. Basil, Piaţa Roşie, Moscova.
Turnurile bisericii Sf. Basil, Piaţa Roşie, Moscova. (JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)

În 2012, prin secţiunea dedicată ştirilor din domeniul turistic, Epoch Times România şi-a propus să îi ţină la curent pe cititorii săi cu cele mai noi tendinţe în materie de vacanţe atât în ţară, cât şi în străinătate. Următorul articol îşi propune o trecere în revistă a celor mai importante evenimente din acest an, din domeniul turistic, precum şi prezentarea celor mai căutate destinaţii externe.

Moscova s-a clasat pe primul loc în acest an într-un top al celor mai scumpe destinaţii turistice. Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Hogg Robinson Group (HRG), capitala Rusiei se află în fruntea oraşelor cu cele mai scumpe hoteluri. Tarifele practicate de hotelurile de lux din Moscova ajung chiar şi la 18.000 de dolari pe noapte la Hotelul Ritz-Carlton Suite. Moscova îşi merită prin urmare titlul de ”cel mai scump oraş turistic al lumii”, devansând capitale precum Londra, Tokio sau Paris.

Topul destinaţiilor cu cele mai scumpe hoteluri este completat de Lagos (Nigeria), unde vizitatorii plătesc, în medie, 341 de dolari pe noapte. Aici, tarifele sunt mari din alt motiv: turiştii preferă să plătească mai mult pentru a se caza în hoteluri de patru şi cinci stele, unde li se promite nu doar confort, ci şi siguranţă.

Pe locul trei în aceeaşi ierarhie se află Geneva (340 dolari/noapte), urmată de Zurich (332 dolari/noapte) şi de Rio de Jainero (323 dolari/noapte). În primele 10 poziţii ale clasamentului sunt incluse şi New York (320 dolari), Sydney (312 dolari), Hong Kong (306 dolari), Paris (304 dolari) şi Washington, unde costul unei nopţi de cazare este, în medie de 302 dolari.

În 2012, Bulgaria a început să lucreze la un nou brand turistic integrat, care să prezinte ţara drept o destinaţie atractivă pe tot parcursul anului, concentrat pe atragerea turiştilor din patru ţări, respectiv România, Germania, Rusia şi Marea Britanie. Brandul urmează să fie definitivat până în luna februarie. Bulgaria este considerată de turiştii străini şi tour-operatori o destinaţie turistică recunoscută mai ales prin oportunităţile pentru turismul estival şi preţurile accesibile, având ca principali competitori Grecia, Turcia, Austria şi Cehia.

În Marea Britanie, agenţia naţională însărcinată cu promovarea turismului a profitat de a 50-a aniversare de la lansarea primului film din seria James Bond pentru a-i atrage pe turiştii cu buzunarele pline să-şi petreacă vacanţa în insulele britanice. VisitBritain a lansat o amplă campanie publicitară în 21 de ţări sub titlul ”Bond este Marea Britanie”, prin care promovează scenariile britanice apărute în cele 23 de filme ale agentului 007.

Anul acesta puţini români s-au putut lăuda atunci când s-au întors din concediu că şi-au petrecut vacanţa în afara ţării. Numărul celor care preferă să meargă în străinătate a scăzut de la an la an. Astfel, dacă în 2010, jumătate dintre români alegeau un concediu în ţări străine, anul trecut procentul s-a redus la 42%, conform unui studiu realizat de IRES. Acelaşi studiu anunţa că în 2012, peste 60% din românii care vor avea posibilitatea financiară să plece în vacanţă vor alege destinaţii turistice din ţară.

Numărul redus de zile libere şi situaţia financiară dificilă cu care s-au confruntat cei mai mulţi români au făcut ca interesul pentru petrecerea Paştelui peste graniţe să fie scăzut, anunţau în luna aprilie reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

În vreme ce aproximativ 65.000 de români erau aşteptaţi în staţiunile din ţară pentru minivacanţa de Paşte, Bulgaria şi Grecia au fost cele mai căutate destinaţii turistice externe de doar 4.000 de români. Aceştia şi-au cumpărat pachete turistice pentru ţara vecină, fiecare alocând, în medie, câte 135 de euro pentru serviciile turistice. De cealaltă parte, cererea pentru Grecia a scăzut, aproximativ 850 de români rezervându-şi de Paşte vacanţe în această ţară. În total, potrivit datelor FTPR, 7.000 de români şi-au petrecut Paştele în afara ţării, cheltuielile acestora fiind estimate la 2,1 milioane de euro.

Înainte de minivacanţa de 1 Mai, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc anunţa că cererea pentru destinaţiile externe a scăzut cu 10% faţă de anul trecut. Aproximativ 4.600 de turişti erau aşteptaţi că vor merge în vacanţă în străinătate şi că vor cheltui circa 950.000 de euro, iar aşteptările reprezentanţilor patronatelor din sectorul turistic au fost confirmate

Românii au ales de 1 Mai, în special, ofertele city-break, destinaţiile cele mai solicitate fiind Bulgaria şi oraşele Barcelona, Budapesta şi Londra. Astfel, cele mai bine vândute vacanţe au fost în Bulgaria, unde aproximativ 2.000 de români au plătit pentru trei zile în medie, 80 euro, în vreme ce alţi 850 de români au optat pentru Grecia. Tot atunci, 150 de români şi-au petrecut vacanţa în Londra, 100 în Barcelona- Spania şi Viena- Austria, şi alţi 400 în Turcia şi Ungaria.

Târgul de Turism al României a promovat de asemenea o serie de destinaţii internaţionale, iar operatorii de turism prezenţi ne-au ajutat să ne facem o părere despre ţările în care turiştii români aleg să îşi petreacă vacanţele. Ediţia din toamnă a celui mai important eveniment dedicat sectorului turistic românesc a punctat şi câteva previziuni despre destinaţiile internaţionale pentru care vor opta turiştii români în anul viitor.

Carmen Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor din Turism anunţa pentru Epoch Times că Austria este şi în acest an pe primul loc în topul destinaţiilor de schi preferate de români, urmată de Italia, Slovenia şi Bulgaria, principalele destinaţii în care turiştii românii aleg să-şi petreacă vacanţa de iarnă.

În ceea ce priveşte ofertele early- booking, în 2013 a crescut numărul cererilor pentru vacanţe la Disneyland, însă de departe cea mai nouă modă în materie de vacanţe o reprezintă croazierele. Ofertele porneau la Târgul de turism de la 59 euro/persoană, pentru 4 zile în Caraibe şi ajungeau până la 32.000 de euro pentru o cabină într-un vas de croazieră, pentru o călătorie de 101 nopţi în jurul lumii.

Se pare că în ciuda crizei, românii cu bani au ales locuri exotice şi hoteluri de lux pentru vacanţele din 2012. Astfel, reprezentanţii unei agenţii de turism din România anunţau că, în perioada septembrie - octombrie 2012, solicitările au crescut cu aproximativ 20% pentru destinaţiile de lux, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Agenţiile de turism au primit solicitări de pachete turistice de lux care ies din tiparul ofertelor tradiţionale, semn că există încă români care îşi permit să plătească şi peste 50.000 de euro pentru o vacanţă.

Unul dintre cele mai scumpe pachete turistice vândute în 2012, a fost o vacanţă în Singapore, la Marina Bay Sands, pentru 14 zile fiind achitată suma de 53.000 euro. Marina Bay Sands este un ansamblu de zgârie nori, înalt de 200 de metri, format din trei turnuri unite de o platformă pe care este amplasat Skypark, o "bijuterie acvatică".

Un alt pachet exclusivist a fost vândut unui grup format din două familii de români cu 5 copii, care a plătit în total 45.000 euro pentru a petrece o vacanţă de 11 nopţi în Dubai, la Mina A' Salam Hotel, unde o cameră dublă de lux are chiar şi 50 de metri pătraţi.

Tenerife sau Insulele Maldive se află şi ele în lista staţiunilor cu pretenţii, dar românii au căutat anul acesta şi destinaţii ca Rio de Janeiro şi Buenos Aires, Cuba, Africa de Sud, Tailanda sau Hong Kong.

În acest an, Epoch Times a promovat o serie de destinaţii turistice inedite, prin intermediul unei serii de articole intitulate ”Bijuterii geografice din patrimoniul UNESCO”. Cititorii au putut visa la o vacanţă în Estoril, destinaţia de vacanţă a nobililor europeni, o comoară atât pe lista UNESCO, cât şi în albumele turiştilor privilegiaţi. Situat în partea vestică a Europei, Estorilul este o porţiune din coasta Portugaliei la Oceanul Atlantic, o combinaţie de deal şi litoral, cu climă bună, cu un peisaj ce deţine vestigii culturale valoroase, ce au atras de secole mulţi vizitatori.

Tot în seria de articole dedicate unor destinaţii turistice din patrimoniul UNESCO, am putut călători în timp, citind despre Cinque Terre sau ”Cele cinci diamante”. Localitatea desemnează o porţiune mică de coastă stâncoasă a Rivierei Italiene, unde oamenii au ales să construiască cinci aşezări, departe de nebunia civilizatei, dar la doar un pas de capriciile năvalnice ale mării. În prezent, Cinque Terre este cunoscută pentru frumuseţea sa şi mai ales, pentru faptul că nu acceptă vâltoarea „timpurilor moderne”.

Articolul care a încheiat seria de ”Bijuterii geografice din patrimoniul UNESCO” a fost despre Socotra sau Insula Fericirii. Acum şase milioane de ani acest tărâm fantastic se desprindea de Africa în urma derivei continentelor. Primele triburi care au populat aceste locuri neobişnuite au fost cele arabe, în urmă cu 3.000 de ani. O altă categorie de triburi de hominizi, numiţi Oldovani, şi-au lăsat amprenta, găsindu-se instrumente de piatră ale acestei culturi în apropiere de Hadibo, astăzi capitala insulei.

În acest an, reporterii Epoch Times v-au purtat într-o croazieră pe Marea Mediterană, într-o plimbare pe Champs-Elysees, eternul bulevard de promenade, în Insulele Caraibe, în Valencia sau de-a lungul Coastei Pacificului, la Puerto Vallarta, oraş numit în 2010, de US News & World Report, ”Destinaţia de vacanţă de top din Mexic”. Articolele, însoţite cel mai adesea de imagini care confirmă frumuseţea acelor locuri, v-au făcut probabil să vă gândiţi la o vacanţă însorită în mijlocul iernii sau la o pauză de relaxare într-o perioadă aglomerată la locul de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură