Retragerea decoraţiei lui Tokes, la latitudinea preşedintelui Băsescu

Laszlo Tokes
Laszlo Tokes (wikipidia.org)

Cu cinci voturi pentru şi o abţinere, după luni de amânare, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" a decis miercuri retragerea Ordinului Steaua României acordată europarlamentarului Laszlo Tokes. Propunerea de retragere va fi înaintată preşedintelui Traian Băsescu, care va trebui să decidă asupra oportunităţii ei.

Şedinţa a decurs tensionat. Conform mediafax, iniţial Tokes a părăsit şedinţa Consiliului în semn de protest faţă de refuzul membrilor de a-i permite să fie apărat de un avocat, deşi ar fi trebuit să prevadă că aşa se va întâmpla. În octombrie, la una dintre reuniunile anterioare ale Consiliului, Şerban Brădişteanu a explicat clar că europarlamentarul poate fi reprezentat de un avocat doar dacă acesta e membru al Ordinului, ceea ce nu era cazul lui Kincses Elod, avocatul ales de Tokes.

Europarlamentarul a explicat însă că nu a avut de gând să se apere singur, deoarece tot timpul a apreciat că acest proces este unul "umilitor", care i-a fost intentat cu rea voinţă.

"De fapt, procesul s-a derulat cu mult înainte de această întâlnire, deoarece tot timpul, din vară încoace, se ducea o campanie duşmănoasă împotriva persoanei mele, probabil cu o intenţie de a mă isteriza, chiar de a mă exclude din politicul românesc, aripa maghiară. De aceea, am ţinut foarte mult la dreptul meu la apărare, asigurat de Constituţie", a declarat Tokes, citat de mediafax.

Reacţii

Retragerea decoraţiei lui Tokes trebuie aprobată de cel ce i-a acordat această distincţie, respectiv şeful statului român, ceea ce îl pune pe Băsescu într-o postură oarecum "ingrată" pe plan internaţional.

Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria a dat un comunicat de presă pentru a îşi exprima "dezamăgirea" faţă de iniţiativa de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.

MAE ungar consideră că acesta este "un gest de umilire a comunităţii maghiarilor din România, având scopul de intimidare a celor care solicită autonomie pentru maghiarii din România", mai declară diplomaţii unguri în comunicat.

În cadrul declaraţiilor de presă făcute miercuri la B1TV, şeful statului a atins tangenţial şi subiectul Tokes, declarând că va lua o decizie după ce va studia cu atenţie raportul Consiliului de Onoare, momentan fiind prematur a se pronunţa. Fără să îi ia neapărat apărarea europarlamentarului care a cerut protectorat maghiar pentru Ţinutul Secuiesc, Băsescu a dat a se înţelege că în acest moment credibilitatea Preşedinţiei ca instituţie este mai importantă decât retragerea distincţiei lui Tokes pentru declaraţiile pe care le-a făcut.

"Nu e un proces simplu [retragerea decoraţiei lui Tokes n.r.]. Trebuie să facă un raport argumentat [Consiliul de Onoare n.r.]. Nu spun că ceea ce a făcut este un lucru admisibil, dar am o experienţă. Când am vrut să îi iau steaua lui CV Tudor. S-a emis hotărârea, a fost argumentaţie, după care Tudor a atacat în instanţă acel document şi a câştigat. Administraţia Prezidenţială a pierdut. Nu voi repeta experienţa, fără să fiu foarte atent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne