Retragerea care nu a mai avut loc: Rusia adaugă noi baze în Siria, vizavi de poziţiile americanilor

Soldaţi ruşi în Siria.
Soldaţi ruşi în Siria. (Vasily Maximov/AFP/Getty Images)

Contrar promisiunilor Moscovei, armata rusă nu se retrage din Siria ci, în schimb, măreşte numărul bazelor aeriene cu încă patru (una comună cu Iranul) şi 6.000 de soldaţi suplimentari, potrivit Debkafile.

În 11 decembrie 2017, preşedintele rus Vladimir Putin, iar apoi ministrul Apărării, Serghei Şoigu, au anunţat că armata rusă urma să se retragă din Siria. Totuşi, surse militare şi de informaţii ale Debkafile au precizat că s-a întâmplat exact opusul. Un număr mic de unităţi au fost într-adevăr trimise acasă, însă au fost înlocuite la scurt timp. În plus, în loc de două baze – cea aeriană din Hmeimim şi cea maritimă din Tartus – alte patru baze aeriene siriene sunt în curs de construire şi adaptare pentru a fi utilizate de forţa aeriană rusă.

De asemenea, un număr suplimentar de 6.000 de soldaţi ruşi vor fi trimişi la cele patru baze renovate din Siria – majoritatea lor făcând parte din forţa aeriană şi operaţiuni speciale. Unii dintre ei deja au sosit în ţara arabă.

În mod evident, Rusia şi SUA se află într-o competiţie pentru baze în Siria. În termeni strategici, cele două puteri împart între ele o parte din teritoriul Siriei, sub formă de regiuni de influenţă. În aceste condiţii, orice viitor lider din Damasc va avea sub control guvernamental doar aproximativ jumătate din teritoriul ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe