"Respect pentru elite". Mona-Lisa Neagoe, desemnarea PNL pentru CCR. Soţul, cu "schelete în dulap"

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Epoch Times România)

UPDATE: Şedinta Comisiei Juridice în cadrul căreia urmau să fie audiate candidatele la postul de judecător CCR, rămas vacant după demisia lui Toni Greblă a fost amânată miercuri din lipsă de cvorum, informează HotNews.

În lipsa preşedintelui Comisiei juridice, Cătalin Boboc (PNL), şedinţa a fost prezidată de Ovidiu Donţu (PSD), care a constatat lipsa cvorumului de lucru şi a anunţat reprogramarea şedinţei pentru marţi, la ora 10.00.

* * *

Liberalii au propus ca locul de judecător al Curţii Constituţionale, rămas vacant după demisia lui Toni Greblă, să fie ocupat de Mona-Lisa Neagoe, actualmente membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a declarat miercuri, pentru Mediafax, co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Întrebată care este nominalizarea PNL pentru poziţia de membru al Curţii Constituţionale, Gorghiu a anunţat numele acesteia, prezentând-o ca pe o "propunere care arată respect pentru elite".

”Am propus o persoană care nu este afiliată în niciun fel unui partid politic, pe doamna judecător Mona-Lisa Neagoe, fost preşedinte al Tribunalului Bucureşti timp de două mandate şi actual membru al CSM. Ne-am ţinut promisiunea şi am făcut o propunere care arată respect pentru elite, iar din CV-ul domniei sale se poate constata faptul că nu există motive pentru care doamna Neagoe să nu devină judecător al Curţii Constituţionale. În acest sens, aşteptăm toată susţinerea pentru propunerea noastră din partea colegilor din Senat”, a declarat co-preşedintele PNL.

Mona-Lisa Neagoe este absolventă a Facultăţii de Drept din Bucureşti, a debutat ca judecător în 1993 la Judecătoria Sectorului 5, devenind ulterior vicepreşedinte al acestei instanţe. Din 1999, Mona-Lisa Neagoe a devenit preşedinte al Secţiei a IV-a civilă a TMB şi, din 2000 până în 2005 a fost vicepreşedinte al acestei instanţe. "Este doctor în drept, un bun judecător, cu o evaluare pe management de un nivel foarte ridicat.", scrie luju.ro

Soţul Mona-Lisei Neagoe, Robert Marius Neagoe, fost director al Direcţiei juridice din Oficiul pentru Privatizare, între 2005 şi 2006, a fost, potrivit presei, implicat în cel mai cunoscut caz de spionaj din România, mai exact, în celebrul dosar al privatizărilor. Potrivit wallstreet, Robert Neagoe şi Dorinel Mucea au fost implicaţi în privatizarea Petrom.

Potrivit ziuanews.ro, "Robert Neagoe a fost urmărit penal în această cauză, alături de nume grele precum foştii miniştri Codruţ Seres şi Szolt Nagy sau Stamen Stantchev, Vadim Benyatov Don, Dorinel Mucea, Mircea Flore şi Mustafa Oral. Toţi cei implicaţi în acest dosar, instrumentat de procurorul Ciprian Nastasiu, au fost arestaţi la vremea respectivă, cu excepţia celor doi demnitari şi ai lui Robert Neagoe. De altfel, sotul Monei- Lisa nici măcar nu a fost trimis în judecată, aşa cum s-a întâmplat cu ceilalţi, acuzaţi de trădare şi spionaj", scria ziuanews.

Neagoe a fost, pe lângă adjunct la OPSPI, şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica şi reprezentant al statului în Adunarea Generală a Acţionarilor. De asemenea, a fost membru al CA al E.ON Gaz România.

Social democraţii au făcut o propunere pentru acest post, în persoana Simonei Maya Teodoroiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei din mai 2012, şi fost secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS) din cadrul Guvernului, ianuarie - aprilie 2013, condus de Dan Şova, ministrul anchetat penal care a pierdut contractul cu Bechtelul. După cele patru luni petrecute la DPIIS, Simona Teodoroiu a revenit la Ministerul Justiţiei.

Conform România Liberă, la începutul anului 2005, ministrul de atunci, Monica Macovei, i-a propus revocarea din fruntea Departamentului de Integrare Europeană al MJ din cauza lipsei de eficienţă dovedite, calificând activitatea Simonei Teorodoiu "la minus, nu la zero".

Cele două candidate, Mona-Lisa Neagoe şi Simona Maya Teodoroiu sunt audiate miercuri de Comisia juridică în vederea ocupării postului de judecător constituţional.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.