Republicanul american McCain ameninţă Coreea de Nord cu “distrugerea”

Senatorul republican John McCain l-a avertizat pe dictatorul nord-coreean Kim Jong-un să nu atace SUA şi pe aliaţii săi, precizând că o astfel de agresiune va duce la “distrugerea” ţării est-asiatice.
Senatorul american republican John McCain.
Senatorul american republican John McCain. (Getty Images)

Washingtonul trebuie “să se asigure că [dictatorul] Kim Jong-un ştie că, în cazul în care acţionează într-o manieră agresivă, preţul va fi distrugerea [regimului său]”, a declarat John McCain duminică pentru CNN.

McCain, preşedintele Comitetului pentru Servicii Armate în Senatul SUA, a afirmat că Washingtonul ar trebui să îşi consolideze sistemele de apărare antirachetă în Coreea de Sud şi, în acelaşi timp, să aplice mai multă presiune pe China pentru a opri programele nord-coreene de arme nucleare şi rachete balistice.

De asemenea, el a afirmat că administraţia preşedintelui Donald Trump ar trebui să înceapă să ia în considerare desfăşurarea de arme nucleare în Peninsula Coreeană.

“Ministerul [sud-] coreean al Apărării a cerut cu doar câteva zile în urmă reamplasarea de arme nucleare”, a precizat McCain, adăugând că apelul acesta “ar trebui luat în considerare cu seriozitate”.

Ministrul sud-coreean al Apărării, Song Young-moo, a declarat că el şi omologul său american, James Mattis, au discutat deja despre desfăşurarea de arme nucleare în Coreea de Sud – o premieră în ultimii peste 25 de ani.

În plus, oficialul sud-coreean a cerut Washingtonului să deplaseze “active strategice”, precum portavioane, submarine nucleare şi bombardiere B-52, în Peninsula Coreeană.

McCain şi-a arătat, de asemenea, interesul pentru această idee, susţinând că SUA ar trebui să învăluie şi mai mult Coreea de Nord prin extinderea prezenţei sale militare în regiune.

Apoi, McCain şi-a întors atenţia spre China şi a acuzat Beijingul că nu face suficient pentru a opri Coreea de Nord, problemă care, în opinia acestuia, ar trebui rezolvată prin aplicarea de presiuni economice de către SUA asupra guvernului comunist chinez.

“Cred, de asemenea, că trebuie să le spunem chinezilor: ‘deşi SUA va avea de suferit dacă pierdem o parte din comerţul cu voi, ceva trebuie neapărat să se schimbe’”, a precizat McCain.

Administraţia Trump şi-a manifestat deja nemulţumirea faţă de Beijing, principalul partener comercial al Coreei de Nord, impunând sancţiuni asupra unora dintre instituţiile financiare ale Chinei.

McCain, care a fost diagnosticat recent cu o formă de cancer la creier, a precizat pentru CNN că boala este “foarte perversă” dar că este “încrezător” că se va însănătoşi.